L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:1.717
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 33.776

dimecres, 13 de juliol del 2016

Avui dimecres és el Dia de la Sang.



La celebració del “Dia de la Sang” o també de la “del Clot de la Font” ha estat de sempre una gran tradició a la Valldigna. Las jornada al llarg del temps s’ha celebrat de distintes maneres, més gran i encara viva a la memòria, quan la jornada era festa local a les poblacions de la Valldigna i se celebrava amb diversos actes, essent els tradicionals el porrat del Clot de la Font i a Tavernes, la festa del Crist de la Sang, actes que avui encara celebrem.

El Dia de la Sang era el dia de la paella al paratge del Clot, anar a passar la jornada al camp, celebrar el porrat i com no era el dia del berenar de la coca oberta de tomaca i pebres, adobada amb tonyina de sorra i de la coca morena i també el dia en què se solia "assatjar" el primer meló d’Alger de la temporada.

Era un dia de festa, de celebració conjunta a Tavernes, Simat i Benifairó, que tots tres consideren la festa com a seua.

A Tavernes és també la festa de la barriada del Patró de la Vall, és a dir, les festes de la barriada del Crist, conegudes també tradicionalment – encara que és una denominació que s’ha perdut – com a “les Festes de la Granota” com a segon nom.

No, no ens inventem res. És una celebració documentada a principis del segle XX i que s’hi feien, com ara es fan, en honor del Crist de la Sang. I el perquè del nom? Segons el metge Vicente Grau Bono en el seu llibre “Topografía médica de Tabernes de Valldigna” publicat el 1927 a la Imprenta Baldomero de Alzira, molts famílies de la barriada aleshores de les més humils de la localitat, augmentaven els ingressos familiars amb la venta de les granotes que venien pel carrer després de capturar-les a La Partida, l’antiga zona de marjal vallera. Una menja exquisida encara que no ho semble, i si no s’ho cregueu pregunteu als majors, que molts encara us podran parlar de l'arròs caldós amb granotes. 

Fa pocs anys, encara hi vivien persones que ho recordaven. La modernitat dels temps i el canvi de costums ha fet que molts trets de la festa s’hagen perdut, però aquesta es resisteix a morir. 
 Les festes del Santíssim Crist de la Sang començaren el dilluns i van continuar ahir amb jocs per als menuts, sopars entrepà i discomòbil. 

Avui, dimecres, dia 13, és el dia gran i la programació anunciada és: 

11 hores: Pujada del Santíssim Crist a l’ermita
11’30 hores: Missa i sermó
14 hores: Mascletada
14’30 hores: Dinar de macarrons
19’30 hores: Baixada del Crist i processó
22 hores: Sopar de festers i convidats
23:30 hores: Discomòbil 

Les festes continuen demà dijous i el divendres amb jocs per als menuts, dinar d’arròs al forn i paella, discomòbil el dijous i espectacle de varietats el divendres, en acabar del qual hi haurà un castell de fi de festa.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Visca el Crist de la Sang!!