L’Ajuntament de Tavernes cerca la implicació de la Diputació de València i la Generalitat Valenciana en la promoció, la difusió i posada en valor del jaciment prehistòric de la cova del Bolomor.
L’Ajuntament, junt a l’equip científic de les excavacions, va organitzar ahir una visita nocturna a la que assistiren Albert Girona, secretari autonòmic de Cultura de la Generalitat, Pilar Moncho, diputada provincial de Turisme, i Evarist Caselles, cap d’Àrea de Creació de Productes Turístics del Patronat de Turisme de la Diputació.
L’objectiu de la visita era mostrar-los el treball de reproducció d’un campament neandertal, activitat que serveix de base a les visites guiades nocturnes que s'hi duen a cap a Bolomor (la pròxima serà demà dia 23) i, a la vegada, posar en valor els descobriments científics fets a la cova.
Així, aquests responsables de la Generalitat i Diputació van poder presenciar al llarg d'uns 50 minuts la recreació d'un campament neandertal de fa 235.000 anys i escoltar com era la vida i costums dels primers pobladors valencians, els de Bolomor, i a més, explicada de manera entenedora per membres de l'equip d'excavacions mitjançant una activitat que combinava elements decoratius, repliques arqueològiques, so, imatge i escenes representades.
Moncho i Girona pogueren seguir la narració de la història d’un grup neandertal que va arribar aleshores a la Valldigna i va decidir aixoplugar-se a la cova, establir un campament, els focs del qual, conservats en llurs restes a Bolomor, són dels més antics que es coneixen en l’actualitat.
Elements dels tallers |
La vida del clan, la preparació de les peces de caça, l'ús del foc i la seua importància dins del procés de socialització i formació del llenguatge, la preparació de les pells, la construcció dels estris en pedra... en conjunt, tot un viatge en el temps fins a la Valldigna de fa més de 200.000 anys era la proposta d'una activitat que, de segur, a partir d'ara gaudirà d'una bona acollida.
L’alcalde de Tavernes, Jordi Joan, va manifestar que “la millor manera perquè la Diputació i la Generalitat aposten per la potenciació i difusió de la cova del Bolomor és que els seus dirigents la coneguen de primera mà i que les bondats científiques, culturals i històriques del jaciment siguen explicades pel mateix equip de les excavacions”.
Una nit en un campament neandertal
És el nom que s’ha donat a l’activitat nocturna que s’ofereix als visitants i que serveix com a resum dels quasi 30 anys d’excavacions a la Cova de Bolomor que han permés recuperar vestigis que es remunten a l’origen humà en les nostre terres.
A la cova es van dipositar durant milers d’anys ossos d’animals, eines de pedra, junt a troballes d’ossos humans, l’estudi de les quals ha permés conèixer com caçaven, quins territoris recorrien, com fabricaven les seues eines i en definitiva, com vivien.
L’activitat contempla la recreació tècnica i realista elaborada per l’equip d’investigació, que aproxima als assistents d’una manera realista i fiable com seria un campament neandertal i com s’organitzaven al voltant del foc.
Cal dir que es la primera vegada que es planteja un projecte d’aquestes característiques amb interacció de llum, sons i escenes al viu, i tot desenvolupat en el mateix lloc on van esdevenir fa 250.000 anys aquestes escenes que eren quotidianes de la vida en el Paleolític.
Elements per obtindre foc |
L'home de Bolomor era nòmada, s'agrupava en grups-clans d'un nombre reduït de membres (habitualment no passaria de 25) i va ocupar la cova en períodes curts mentre feia un periple que des de les terres de l’interior els duia al Mediterrni i a la Valldigna, on romania mentre escampava el seu territori vital per les comarques veïnes seguint les peces de caça, per a tornar després de la cacera al campament residencial de Bolomor.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada