L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.482
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:6.339

dimecres, 17 de novembre del 2021

L'ESTAT DE LA QÜESTIÓ: A tot arreu passen coses, i massa vegades les mateixes



La Demarcació de Costes sembla estar establida en eixa tònica coneguda de fa anys, de no fer massa per no dir res, de no buscar solucions des de l’arrel del problema. I això esdevé en altres llocs i no només a Tavernes. Avui parlem de Nules (Castelló) en un cas que guarda moltes analogies amb el nostre.

Com es pot llegir, a Nules passa com a Tavernes: el nostre l’alcalde i el govern municipal, en nom de tot el consistori, pot desganyitar-se, esforçar-se, anar a reunions, fer peticions, enviar informes, sol·licitar actuacions, fins ara la resposta és sempre.... que no hi ha resposta!, o quan la hi ha, apareixen els  problemes en el pressupost de Costes que impedeixen actuar.

La responsabilitat sobre el litoral és de l’organisme estatal, diguem-li Ministeri de Transició Ecològica o Demarcació de Costes com a representant, i és qui ha d'actuar. Tot el que se li exigeix, que no és altra cosa que acomplesca la responsabilitat que tenen, és queda en no res. I una, dues, tres...mil vegades la frustració és la que domina, a Tavernes, a Nules, però també en les nostres veïnes localitats del sud de la Safor. 

A banda de les respostes que li ha donat Costes a Nules, que van en la línia de les que tant coneixem a Tavernes, també hi ha una altra semblança entre el cas Nules i el cas Tavernes: en  les dues localitats les causes dels problemes són alienes a la pròpia població. 

 

La diferència entre les platges del nord i del sud del Xúques és massa evident (segona foto Google maps)

 

Així, el diari “El Mundo” el passat 29 de maig publicava “Un informe realizado por la Universidad de Valencia  concluye que la causa principal de la regresión del litoral de Nules es el puerto de Burriana.  Desde la construcción de este puerto, continúa el comunicado del Ayuntamiento, la playa de Nules ha perdido, en algunos tramos, hasta 200 metros lineales y si no se actúa, la situación va a más”. .

A Tavernes no és un port, però és l’escullera de la desembocadura del Xúquer i la seua ampliació dins de la mar, tal com assenyalen tots els informes tècnics, perquè “trenca” els corrents nord-sud i impedeix l’aportació d’arena a les platges del sud, El Brosquil i les dues valleres. 

Arenal en el que era "Camping La Paz", al costat del canal de defensa de Cullera, sobre els anys 70-80

 

El dany a les nostres platges, que es va iniciar quan es va perllongar l'escullera, és sobrevingut per unes actuacions que ni les hem fetes, ni les hem demanades, ni hem tingut res a vore en la seua execució. Igual haurem de plantejar-nos si no serà millor que, els milions a gastar en una futura solució, s'usen per actuar en la desembocadura del Xúquer, tornar-la a deixar al seu estat original i natural, tal com estava fa unes dècades, i que siga la mar qui regenere els metres i metres d'arenal que hi havia a les nostres platges.