L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.182
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:11.868

dilluns, 20 d’abril del 2020

ORATGE: Al voltant de 20 litres ahir de pluja que no ens deixarà fins el pròxim divendres


La pluja no ens vol deixar. De fa uns mesos els seus ruixats són de vegades forts, altres un polsim que a dures penes mulla els carrers. Però ja portem temps, i el sol l’hem vist poc. Ahir mateix va ploure al llarg del dia amb un total arreplegat al voltant dels 20 litres segons els punts del terme municipal. L’oratge que és preveu els pròxims dies a la nostra ciutat és semblant, amb menys pluja no obstant,  i el podeu veure en el quadre de dalt.
 
Tenim un any molt plovedor, i en el cas del País Valencià, com podeu observar en el mapa que publiquem, hi ha acumulats entre 1500 i 2000 l/m² en l'últim any, similar a la mitjana de zones del Cantàbric o de Galícia en un any. Pluges concentrades a les comarques del sud de València i del nord d'Alacant. Fixeu-vos la zona de la Valldigna: molta aigua.


Avui diumenge les precipitacions es donaran en quasi tot el territori, i les més importants seran en el terç est. Els ruixats i tempestes es donaran a partir del migdia i a primera hora de la vesprada, poden ser més persistents i continuar al final del dia en el nord-est peninsular.

La setmana vinent pot començar amb l'arribada d'una nova massa d'aire fred en altura que de nou provocara precipitacions generalitzades durant el dilluns i el dimarts. És a dir, sense previsió de l'arribada del temps estable i el sol en tota Espanya .

Cada dia es veu que hi ha canvi climàtic, encara que hi ha qui ho negue, i la nostra zona pot experimentar un augment de les pluges en els pròxims anys o dècades a conseqüència dels corrent més ondulats que ens arribaran, la qual cosa es tradueix en un major número de despenjaments d'aire fred (DANA o gotes fredes). 

Ja ho percebem els últims anys, amb temporals històrics en totes les estacions i les precipitacions tendeixen a ser més espaiades en el temps, irregulars i intenses. Al contrari de l'interior i oest on s'espera reducció de les pluges en perdre pes els ponents, cosa que els científics ja han detectat.

En aquests dies de la Covid-19 devem també indicar que els models del temps són menys fiables de l'habitual, i és per la falta de dades dels avions, que suposen un 14% del total de dades que usen alguns models per a fer els càlculs necessaris en els ordinadors.