L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

diumenge, 29 d’octubre del 2017

Bolomor comptarà amb un Centre d'Arqueologia Experimental



 

La primera “Festa de la Prehistòria” a Bolomor va ser el marc escollit per a presentar el nou vídeo promocional del jaciment paleolític de Bolomor, en valencià, castellà i anglés. L'acte va comptar amb la presència de la diputada de Turisme de la Diputació, Pilar Moncho,  el director territorial de Patrimoni de la Conselleria de Cultura, Ximo López, el regidor de l’àrea de l’Ajuntament de Tavernes, Josep Llàcer, i el director de les excavacions Josep Fernández.

La presentació del vídeo duia una bona notícia: l’anunci de què amb les Inversions Financerament Sostenibles de la Diputació s'executarà una segona fase del projecte de dotació d'infraestructura per a Bolomor amb l'habilitació d'un Centre d'Arqueologia Experimental.




Satisfacció es podia vore en les cares dels responsables polítics en observar que la primera festa de la prehistòria ha acomplit els objectius marcats per l'àrea de turisme: donar difusió de Bolomor i atraure visitants fora de la temporada per tal de desestacionalitzar el turisme.

Tal com es va dir, els tallers i activitats havien estat dirigits a un públic familiar i resultaren un èxit.  La voluntat del govern de Compromís de Tavernes de generar un producte turístic al voltant de Bolomor i que a més pose en valor la importància científica del jaciment, va donant els seus fruits.




Els resultats de la visita a Atapuerca, realitzada pel govern de  Compromís junts a tècnics de la Diputació, comencen a vore’s. S’hi va anar al jaciment d’Atapuerta per conèixer el seu model i dur-lo fins a Bolomor dins d’eixe projecte general que pretén posar-lo en valor i que siga reclam turístic per a la nostra ciutat.

Per aconseguir-ho, hi ha el compromís del govern municipal i de l’àrea de Turisme de Diputació i el primer ha estat gestionar un pla d’actuació a Bolomor, que ha fet arribar la primera ajuda des de  Turisme de Diputació, 125.000 euros, que han servit per a la compra i adequació de zona que serveix ara d’aparcament i que amb un futur acollirà el Centre d’Interpretació i altres serveis culturals.




Una llàstima que el govern de Rajoy,  per culpa dels vots en contra del PP i Ciudadanos en el Congrés, haja negat ja dos anys seguits la subvenció de mig milió d’euros que Compromís li va demanar per construir el Centre d’Interpretació, amb una total mostra d’oblit i desconeixent que Bolomor és un dels majors referents mundials en l’ús del foc i del procés de hominització de l’home.

 Davant aquesta negativa del govern de l’Estat, ahir vam poder escoltar que amb les Inversions Financerament Sostenibles de la Diputació s’executarà la segona fase del projecte de dotació d'infraestructura amb l'habilitació d'un Centre d'Arqueologia Experimental.




El model Atapuerca a Bolomor 

Qualsevol que haja visitat Atapuerca recordara que aquestes activitats estan presents, com una manera de motivar i il·lustrar el visitant, a Atapuerca. És un model  molt didàctic i alhora recreatiu i això va intentar ahir dur a cap l’equip de Bolomor, però som conscients que Atapuerca du molts anys, té unes infraestructures envejables, hi ha moltes empreses de l’IBEX35 que formen part del Patronat que te de presidència la Casa Reial, entre altres moltes.

Bolomor comença ara  amb una gran dosi de voluntat, entusiasme i ganes de potenciar el nostre jaciment per part del govern de Compromís, els únics regidors que ahir veiérem en les activitats,  i la Diputació i la Generalitat perquè siga un referent de la prehistòria a les terres valencianes i peninsulars.




La primera “Festa de la prehistòria” a Bolomor celebrada ahir és un punt de partida fins anar treballant un model propi d’activitats que siga atractiu no només des de la vessant cultural i històrica, sinó de la turística, i per tant potenciadora de Tavernes i la Valldigna en aquest camp.

S’haurà de millorar molt, i sobre tot fins aconseguir el Centre d’Interpretació i una zona museística amb les corresponents sales de xarrades i projeccions, però d’alguna forma s’ha de començat i pensem que aquesta d’ahir, que intenta sobre tot donar a conèixer el jaciment, és valida ara mateix. 

Elaboració pròpia