L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:1.070
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 36.326

divendres, 4 de novembre del 2016

En què es diferencia avui un votant del PP i un del PSOE?


El PSOE, amb la seua abstenció, va facilitar la formació d’un govern de Rajoy i del PP, gran novetat perquè mai el PSOE havia donat el seu vot, en aquest un suport passiu per abstenció, a un candidat d’un altre partit i menys encara de la dreta.

La convergència entre els dos grans partits PP i PSOE és un fet comprovable en els electors i més quan responen enquestes d’opinió en temes que sempre havien separat la dreta de l’esquerra. 
 Això és veu quan s’analitza una de les qüestions que ha marcat sempre la divisió entre els socialdemòcrates socialistes i la dreta: la divisió entre electors favorables a una reducció dels impostos, encara que això significa pitjors serveis i els que aposten per reforçar els serveis públics encara que això siga pujar els impostos.

 Les dues alternatives preguntades als votants de PP, PSOE i Podem dona de resultat: els votants de Podem es posicionen a favor de més serveis i més impostos, mentre els votants socialistes no són ni la meitat (43%) els qui prefereixen més serveis públics encara que això signifique més impostos. I el més interessant: no hi ha una gran diferència dels votants socialistes amb els votants populars (36%). 
Si considerem la classe social com a ratlla divisòria, amb la idea de que la classe treballadora votarà a partits d’esquerra i en canvi els més adinerats votaran a la dreta, el resultat és molt sorprenent. Les diferències entre socialistes i populars són mínimes però es pot observar clarament que Podem obté més vots entre els que obtenen més ingressos.

 La idea de classe si funciona quan es pregunta als votants lliurement sobre la pròpia identificació. Si se’ls demana que s’ubiquen en l’eix esquerra-dreta, el 70% de votants socialistes es posen en el centre-esquerra, el 10% més a l’esquerra i el 20% restant al centre. I si es demana els votants que es defineixen, una gran majoria de votants del PSOE s’autodefineixen com a socialistes o socialdemòcrates, i això succeeix entre els populars en referència a conservador o democristià. 


Resultat: en la posició que els votants dels partits tenen sobre els impostos és fàcil observar que té més pes un apriorisme ideològic que no la posició sobre fets concrets.

Altres trets que havien diferenciat les polítiques del PSOE de les del PP, com el matrimoni homosexual o l’avortament, obtenen un suport massiu i generalitzat del 80% de la població segons l’Eurobaròmetre. Per eixa gran aprovació, el PP ha optat per no plantejar batalla més enllà d’algun episodi puntual, reduint a no res un factor que fa anys servia per a marcar clarament les diferències entre els dos partits. 

Extractat d'un article publicat a vilaweb