L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:1.104
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 37.433

dissabte, 7 d’octubre del 2023

TRADICIONS VALENCIANES: La "mocadorà" del 9 d'Octubre

 

El 9 d’octubre els valencians festegem el dia en què Jaume I va fer la seua entrada a la Ciutat de València. I a través del temps, acompanyant la celebració institucional, s'ha anat consolidant un costum popular: la mocadorà.

El 9 d’octubre coincideix amb la celebració religiosa de Sant Donís, també conegut com el "dia dels enamorats valencians" perquè la tradició del dia és que els homes regalen a les dones el que es coneix com a "Mocadorà", o "Mocaorà", uns dolços de massapà que es guarden i presenten dins d'un mocador, en forma de farcellet, i que es tanca amb un nus.

La mocadora va nàixer a València ciutat, és una tradició secular en el cap-i-casal però, en els últims temps, impulsat també pel gremi de Forners i Pastissers s'ha anat estenent, primer pels pobles de l'Horta i, cada vegada més, a la resta del País Valencià.

 



Regalar dolços en forma de fruites per a complimentar a la persona estimada és un gest que naix principalment en l'Edat Mitjana. Així, quan la Ciutat volia retre un homenatge a un personatge especial, era costum regalar una safata de plata amb aliments. Amb el temps la safata va passar a ser de ceràmica de Manises i Paterna, i els dolços van acabar evolucionant cap als massapans que coneixem avui. 

Hi ha qui vol interpretar aquest fet segons una llegenda que diu que els pastissers donaven als dolços la forma de fruites com a representació dels fruits que les valencianes van oferir a Jaume I i la seua dona, Na Violant d’Hongria, a l'entrada a la ciutat de València el 9 d'octubre de 1238. Però clar... la pregunta és si ja hi havia valencianes el 9 d'octubre de 1238, dia de l'entrada a una ciutat que feia segles era musulmana i de la qual els habitants havien marxat el dia d'abans. Una llegenda més, com aquella “això és or, xata” per voler explicar el nom de l'orxata.

El 9 d'octubre de 1526 un accident fortuït amb la pólvora es va saldar amb la vida de nou persones i la destrossa de vint cases a la barriada del Mercat. Per això Carles III va decidir prohibir la fabricació de coets i petards per a la festa del 9 d’octubre, una mesura que no va agradar als valencians. Com a protesta, els forners van elaborar massapans amb la forma dels dos petards més tradicionals: la piuleta i el tronador. Tot i que hi ha qui apunta que també representen els òrgans sexuals masculins i femenins.

 



Però la història de la “mocadorà”, com la coneixem avui, es remunta més al segle XVIII, quan els Decrets de Nova Planta del rei Borbó van prohibir celebrar l'entrada de Jaume I. Els confiters de València van crear dolços amb la forma dels petards prohibits, els anomenats “piulets i tronadors“ i al seu costat van fabricar també fruites i hortalisses de massapà, en referència a la fertilitat de l'horta valenciana. i es van embolicar en mocadors.

El simple gest de comprar una safata de massapans amb la forma de les fruites que creixien en les seues hortes, i els petards que els havien prohibit fabricar, era una manera que tenien els valencians i valencianes de continuar reivindicant la seua terra i la seua cultura. Aquests massapans, ara embolicats en un mocador, es regalaven a la dona estimada, i amb això va nàixer “la mocadora”, costum que ha romàs fins hui.

La “mocadorà” simbolitza un gest d'amor cap a una altra persona, l'estimat a l'estimada, el marit a la seua esposa, també és un desig de regalar felicitat, amor. Hem de ser conscients que "Sant Valentín, el Dia de los Enamorados" és un invent modern, potenciat per exemple per uns grans magatzems com "El Corte Inglés" i que el dia dels enamorats al País Valencià és el Dia de Sant Donís, 9 d'octubre. Serem capaços de canviar Sant Valentí per Sant Donía i ser un poble "normal", no un mer imitador de costums de fora?