Aquesta mateixa vesprada hem parlat amb l’alcalde Sergi González, sobre la seua intervenció que ha servit per a confirmar-nos el fil d’exposició que ha emprat per tal de donar a conèixer els partits de manera global els problemes de Tavernes, als quals ha reclamat unió i dur a Madrid els problemes de Tavernes exposats en distints punts. Ho reproduïm tot seguit:
L'alcalde i regidors davant les Corts Valencianes |
El primer punt abordat per l’alcalde ha estat el perjudici per a Tavernes del fet que l’AP-7 i la N-332 no tinguen la permeabilitat que caldria quan travessen el terme valler, on efectuen un efecte barrera que impedeix que les aigües pluvials, en especial les del riu Vaca no seguesquen el camí que cal a la mar. Eixa barrera AP7-N332 fa de dic de contenció de l’aigua i obliga a un reflux que ocasiona inundacions en els camps en fortes pluges.
En aquest punt, Sergi González va posar en coneixement el cas sagnant per a Tavernes del projecte paralitzat “sine die” de la laminació i millora del riu Vaca, tot i que era un projecte previst en el Pla Hidrològic Nacional com a prioritari i urgent, amb un pressupost de 45 milions pagat amb fons europeus i que el govern de M. Rajoy, del PP, va eliminar en la fase de licitació i adjudicació.
Inundació de nit octubre del 2007 |
L’alcalde ha assenyalat a la comissió que la suspensió de l’execució del projecte del riu Vaca ha condicionat molt el desenvolupament econòmic i urbanístic de Tavernes, a banda de representar un risc continu d’inundacions, de les quals la ciutat ja n’ha patit unes quantes i es donen contínuament en la zona agrícola.
La greu situació de les platges de Tavernes: calen actuacions urgents
El segon punt abordat ha estat la situació de les platges i en especial La Goleta, on ha dut fotografies dels efectes dels temporals en la propietat publica i privada, recordant els danys de les DANAs recents i en especial “Glòria”, al temps que ha lamentat la falta d’actuacions des de les Administracions de l’Estat.
Sergi Gonzàlez ha citat l’escullera de Cullera i l’ampliació del port de València entre les causes que han trencat el sentit dels corrents marins, amb la qual cosa ha produït una falta de sedimentació marina a les nostre platges, que veuen com la transgressió marina i els temporals provoquen una costant pèrdua de l’arena de les platges.
En aquest moment, ha indicat a la comissió que el pitjor és que els advertiments i peticions de Tavernes als organismes estatals i sobre tot al ministeri de Transició Ecologia, ara governat pel PSOE, no han servit per a res. Ací ha indicat que esta en fase de licitació la redacció del projecte que es diu solucionarà el problema però ha remarcat que Tavernes demana actuacions d’urgència que paralitzen la degradació de les platges perquè ens podem trobar amb la circumstància que, quan s’execute aquest projecte que serà encara en bastants anys, el mal en les platges no tinga remei perquè n’haurem perdut la meitat.
Un altre punt dels explicats per l’alcalde ha estat l’impacte negatiu que la situació provoca en l’economia local i el turisme en no poder assolir a l’estiu unes platges amb total de bones condicions. Ací, remarcava que són els organismes estatals qui tenen les competències i responsabilitat d’actuar, però no ho fan, en el que seria una deixadesa de funcions. I repetia: les competències no són de l’Ajuntament, sinó de l’Administració Central i del govern de l’Estat, en concret del Ministeri de Transició Ecologia de Madrid i la Demarcació de Costes que d’ell depèn, que no actuen mentre la situació que viu Tavernes en la platges “es dramàtica, estem al límit i no podem esperar més”.
Arran d’aquesta exposició, els components de la comissió efectuaren diverses preguntes, un fet que va aprofitar Sergi Gonzàalez per a dir que, com que hi eren els representants dels partits que també tenen representants a Madrid, al Congrés i al Senat, els demanava unitat d’acció i anar tots junts a dur les reivindicacions de Tavernes al govern de l’estat de Pedro Sánchez, per ser un problema que, per competències, se n’ix de l’àmbit local i autonòmic.
L’anècdota de la malla geotèxtil
Durant les preguntes, el representant del PSOE va indicar que una mesura que potser es podria dur a cap és la instal·lació d’un conjunt de malles geotèxtils, a poca distància de la costa, amb capacitat de retindre l’arena que els temporals i la forta maror s’emporta.
L’alcalde va agrair la pregunta i sobre tot feta per un representant del partit del PSOE, el partit del govern espanyol a Madrid, per informar que eixa petició fa temps que l’ha feta l’Ajuntament a Demarcació de Costes, després la va reiterar en el Senat el senador Carles Mulet, i fins ara Demarcació de Costes, que depèn d’un ministeri socialista, no ha donat cap resposta.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada