L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.449
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:51.177

diumenge, 29 d’agost del 2021

Penses anar a vore les falles de setembre a València? T'informem de tot allò què podràs fer i també no fer


València i uns altres quinze municipis del País Valencià faran falles a partir del dia 1 marcades per la pandèmia. Ha passat any i mig i, davant la situació que encara es viu, la Conselleria de Sanitat ha establert un reglament molt rígid per evitar una explosió de contagis. Les mesures volen complir el desig dels fallers i mantindré el virus a ratlla.

El primer que cal tindre en compte és que no es qualifiquen com a falles, sinó actes fallers a setembre i amb un topall en l'horari: el confinament nocturn a partir de la 1.00

 - Podré assistir com a públic a l’ofrena?

Les autoritats sanitàries posaran els mitjans perquè la gent s’acumule al pas dels fallers i recomana vore-ho per televisió. En el carrer: respecte de la distància interpersonal i sempre amb la màscara posada.

Les comissions poden desfilar amb banda de musica, i els fallers duran sempre la màscara, no podran trencar la fila i els punts de reunió prèvia no poden ser el mateix d’altres comissions.

 - Castells de focs i mascletades

 De l’1 al 5 de setembre hi ha programades 19 mascletades i 7 castells de focs artificials. No se celebraran a la plaça de l’Ajuntament sinó repartits pels barris a les 14 hores.

 La nit de la plantà es dispararà l’Alba de les Falles. El dia 4 es dispararà una Nit del Foc diferent t amb quatre castells repartits per la ciutat i no a l’Albereda i el riu. Dos es llançaran a les 22.00 i els altres dos a les 23.30. El diumenge 5 hi haurà l’habitual castell de la cremà.

 Cal dur mascareta i seguir les indicacions per no produir aglomeracions, tot i que hi haurà més tanques i altres elements per evitar-les.

 - Les visites als monuments fallers

Si, amb les mesures de seguretat. Sanitat vol doble tanca en els monuments i ordenar les visites, de manera que les persones que esperen el torn mantindran les normes de distanciament. Es poden habilitar hores concertades o de visites virtuals.

  - Les despertades

 S’autoritzen però sense passejada pel barri per això la falla pot canviar el lloc cada dia on fer la despertà. Els participants han de mantenir la distància de seguretat i portar la màscara.

  - La cremà

 Pots anar-hi, però hi haurà moltes restriccions. Les falles municipals cremaran en la plaça de l’Ajuntament, tancada i barrada. Es recomana que es veja per televisió.

 En els barris, la crema estarà molt controlada: acotament de carrers que donen al monument i doble tanca de seguretat. S’hi posaran cadires i Sanitat ha proposat la inscripció prèvia.

  La cremà s’avança dues hores respecte dels horaris habituals. Les infantils cremaran a les 20.00, i a les 20.30 la guanyadora. La infantil municipal es cremarà a les 21.00. Les falles grans s’han de cremar a les 22.00, la guanyadora a les 22.30. I a les 23.00 es cremarà “La Meditadora”, la falla municipal.

- Menjar i beure al carrer

 Hi haurà xurreries al carrer, però amb compliment de les mesures higièniques i de seguretat alimentàries que marca la llei general. A més, les parades organitzaran les cues de clients mantenint la distància de seguretat.

- Esmorzars i sopars al casal. Les paelles

Es poden fer però tenint en compte que els casals han de complir les normes anticovid com els establiments de restauració: interior amb cabuda a la meitat, servei en taula i no poder tancar més tard de les 00:30 hores.

 Els àpats en envelats al carrer: estaran sempre oberts per a facilitar-ne la ventilació.

 Es podran fer paelles i cuinar al carrer, però evitant es aglomeracions. Fins i tot es poden fer concursos en grups de deu persones i amb màscara.

 No és obligatori que les taules dels àpats siguen bombolla, però sí que es recomana que els comensals siguen sempre els mateixos.

 - Revetlles o discomòbil

 No estan autoritzades. La normativa anticovid prohibeix específicament l’organització de balls, karaokes i revetlles.

 - Els envelats/carpes als carrers.

 Es poden muntar però sempre oberts pels laterals per facilitar-ne la ventilació.


 - Els actes en À Punt

 À punt retransmetrà la plantà i l’Alba de les Falles el dimecres dia 1. El divendres i el dissabte emetran l’ofrena i el diumenge, dia 5, la cremà de les falles en pandèmia.