L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:1.717
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 33.776

dimecres, 9 d’octubre del 2019

Actuació de la Moixeranga de la Marina Alta a la Plaça Major





Com a final de l'acte institucional celebrat al Saló de Plenaris, hem pogut assistir a l'actuació de la Muixeranga de la Marina Alta que amb els dolçainers de La Valldigna, ens han fet vibrar a tots i totes amb la seua música i l'alçament de castells i figures humanes.


La muixeranga és una dansa amb figures plàstiques i torres humanes que se celebraven al País Valencià antigament i que va sobreviure a unes poques poblacions, essent a les acaballes del segle passar quan va sorgir un moviment de reviscolament i expansió.




Un poc d'història

Les "moixigangues" (que així s’anomenaven antigament) són l’origen comú de les muixerangues i dels castellers, tan habituals al triangle Tarragona-Reus-Valls on eren conegudes com a “Ball de Valencians”, però amb el temps evolucionaren en alçada i perderen els balls, canviant el nom fins i tot pel de "castells". 



Al País Valencià al segle XIX i després del 1836 en promulgar-se la llei que fa perdre els monopolis gremials, la festa evoluciona de distinta manera i mentre a Catalunya moltes tradicions es transformen, al País Valencià desapareixen. Així, a Catalunya la cultura castellera s’estendrà fins a l’Alt Penedès, i es passa ja dels sis pisos i l’any 1857 apareix la denominació “xiquets”, en principi com a eufemisme de “Valencians”, però prendrà nom com a definició d’un nou concepte que està naixent. 



Al País Valencià la tradició només s’havia conservat a algunes poblacions com Algemesí, Forcall, Peníscola i Titaguas. A partir de 1996 es va viure un moment històric de recuperació, l’anomenat MRM, “Moviment de Recuperació de les Muixerangues”, un moviment més aviat desorganitzat i espontani on l’entusiasme muixeranguer s’encomanava de poble en poble.



Aleshores es va decidir usar el nom de "muixeranga" i formar colles mixtes d’homes i dones. Es va recuperar a l’Olleria, Gandia, Sueca, Silla, Carcaixent i València. Es va crear La Nova Muixeranga d’Algemesí i va reviscolar a l’Alcúdia, que ja s’havia recuperat a començaments dels anys 1980.