Organitzada per ACECOVA, l’Associació de Celíacs
valencians, i amb la col·laboració de l'Ajuntament es va celebrar ahir en commemoració del Dia Nacional del Celíac una
xerrada informativa a càrrec de la doctora Cristina Roselló Gregori i una
mostra de tapes i menjar per a celíacs en el Bistro de la plaça Major.
La xerrada de la doctora Roselló Gregori va girar al voltant
del diagnòstic precoç de la celiaquia i sobre la importància de no abandonar el
gluten fins tindre clara la confirmació de ser celíac ja que un abandó prematur
pot entorpir i enderrerir el proces del diagnòstic.
La Dra. Roselló va explicar tot el procés, tant de
simptomatologia, com de diagnostic, dieta de per vida, així com els avanços en
investigació que s’estan produint i que s’espera en breu vore resultats. Entre
aquests citava fàrmacs que bloquegen i fan de tanca protectora, vacunes que exerciran
un bloqueig perquè es puga absorbir el nutrient en l'intestí prim i que
confiava siguen prompte una realitat.
En la xerrada es va informar també de que l’associació estarà
presents a la Fira de Sant Jaume i s’oferirà i informació sobre la cuina i la
alimentació sense gluten. Actualment hi ha constància que s’està treballant en
un cens a nivell de País Valencià per a determinar quants celíacs hi ha i així
agrupar esforços per millorar la qualitat de vida dels malalts. Actualment les
dades existents a nivell europeu indiquen que del percentatge de l’1% que hi
havia fa deu anys (1%) entre la població s’ha passat a 1’25%, és a dir, una
proporció major.
Després de la xerrada, els assistents i públic en general
van gaudir en la commemoració del recent Dia Nacional del Celíac (27 de Maig) amb
una degustació de tapes i terç sense gluten al bar restaurant Plaça Bistro.
Actualment aquest establiment és l’únic a Tavernes que està homologat/format i apareix
a les guies de restauració apta per celíacs.
D'ací poc ACECOVA VALLDIGNA convocarà a tots els
restauradors locals per informar-los del procés de homologació/formació i avantatges
de ser establement lliure de gluten i formar part de les guies ACECOVA
(Associació de celíacs de la CV) i FACE (Associació Celíacs estatal).
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada