L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.992
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:40.187

dilluns, 3 de gener del 2011

INFORME: Amb el PP, cada dia que passa més pobres



Totes les estadístiques coincideixen des de fa alguns anys: l'economia valenciana no aixeca cap. I alhora desmunten l’optimista visió que el Consell intenta traslladar als valencians amb manifestacions com que sóm els millors, serem els primers en eixir de la crisi com diu Camps i el PP, a pesar que cada dia a casa nostra és mes fonda eixa crisi.

Les xifres diuen que, el 2008, primer any de la crisi, el producte interior brut (PIB) valencià va créixer només un 0,8%, un dels repunts més baixos a nivell autonòmic. I el 2009, el PIB va patir una recessió del 4,4%, la segona més gran d'Espanya, segons les dades publicades fa uns dies per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). 

Si fem una ullada a la primera dècada del segle, la comunitat dels valencians i valencianes té poc a dir en l’economia nacional, a pesar del missatge contrari a la realitat com ja hem dit que insistentment ha traslladat la Generalitat, governada pel PP en aquest període. El temps, i la freda estadística, posa a cada un en lloc, i  l'economia valenciana està en el furgó de cua espanyol. 

Molt de camí, haurà de recórrer l'economia valenciana per aconseguir el creixement del 1,2% que el Consell preveu per enguany, el 2011. El 2009, la caiguda del PIB regional valencià va ser només superat pel de Aragó i estem per davall de la mitjana d’Espanya (3,7%) i de la de la Unió Europea (4,2%), però és que el nostre creixement mitjà entre 2000 i 2009, primer amb govern del PP i després del PSOE, va ser del 2,21%, el sisè més baix del país.

En els últims nou anys, les dades de l'INE reflecteixen que la mitjana nacional de creixement econòmic es va situar en el 2,31%, però ací no vam aconseguir arribar a aquesta barrera i va quedar per sota (2,21%). Des de l'any 2003 l'economia valenciana ha crescut per sota de la mitjana nacional segons les estadístiques de les mateixes fonts.

El producte interior brut per valencià també se situa per sota de la mitjana espanyola i de la mitjana de la Unió Europea. L'institut indica que el PIB per càpita valencià es va situar l'any passat un 9% per sota de la mitjana europea i la nostra autonomia va ser una de les set on el PIB per càpita va ser inferior al registre europeu, quan la mitjana espanyola es va situar un 3% per sobre de la de la UE.

 Gran distància en renda
En xifres absolutes, el PIB per valencià es va situar l'any passat en 20.295  euros, més de 10.000 euros per davall del País Basc, l'autonomia amb més renda a nivell nacional. La renda per habitant dels valencians només supera la dels ciutadans de Galícia, Canàries, Múrcia, Castella-la Manxa, Andalusia i Extremadura.
L'anàlisi de la renda disponible a les llars per habitant, finalment, també reflecteix està en la forquilla d'entre el 85 i el 100 de mitjana espanyola. Només Andalusia, Extremadura, Castella-la Manxa i Múrcia estan per davall de la valenciana en aquesta estadística.

Font: El País
-