L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dilluns, 31 de gener del 2011

INFORME: Agressió al medi ambient de la Valldigna: el petroli, el gas natural i el xapapote o no ens menjarem una rosca si hi ha alguna cosa a guanyar perquè l'Estatutet valencià no contempla aqueix tipus de gestió


 
Torna a ser actualitat el debat sobre les prospeccions petrolieres davant de les costes valencianes i en el cas de la Valldigna, fins i tot es preveuen dins del nostre territori  interior. Alta tensió, autopista A-7, nacional convertida en autovia prompte i una previsió d'autovia enmig de la vall i ara , torres petrolieres. Anem aviats amb poca roba!

I els treballs podrien començar pròximament en estar autoritzades pel govern espanyol. Enmig de declaracions i acusacions mútues, tots els partits amb representació a les Corts Valencianes s’han mostrat desfavorables a la qüestió, per la qual cosa es preveuen actuacions parlamentàries que tractarien d’aturar l’execució de la recerca.

Pous de petroli, pous de gas?? Algú pot pensar que això pot suposar una font de riquesa,  però mai no redundaria en cap benefici econòmic per als valencians per la simple qüestió que el País Valencià no té en l'Estatut de mini-mínims aprovat pel PP i PSOE la possibilitat de que li siga transferida la gestió del litoral, cosa que si tenen els estatus d'Andalusia o Catalunya.

Es torna a parlar de la recerca de petroli a les costes valencianes, sobretot des què el govern espanyol donara llum verd el passat 23 de desembre als treballs d’investigació d’hidrocarburs sobre una àmplia zona marítima situada just davant del litoral de València i Castelló. El limit més prop es troba a uns escassos 5 quilòmetres del far de Cullera, com aquell que diu a tacar amb la punta dels dits de la platja de Tavernes. I tenim també al damunt el possible permís a la zona Polifemo, més terrestre i que afecta gran part de la Valldigna.

El vicepresident del Consell i conseller de Medi Ambient, Juan Cotino, del PP, fa pocs dies cridava a “fer una cadena humana per tot el litoral amb tal d’evitar que les màquines perjudiquen el turisme, base de l’economia”. I el nostre mig-paisà, Antonio Clemente, secretari general del PPCV, ho atribuïa a “l’actitud dictatorial” de l’Executiu de Zapatero.

Mentre, Jorge Alarte, secretari general del PSPV, responia a l’arrancada de regionalisme victimista llançant pilotes fora: reconeixia que la recerca de petroli és un “greu error”, però recordava que Camps ha d’explicar per què el PP valencià no es va oposar en el seu dia als sondatges que Aznar va autoritzar a les Columbretes”.

Enric Morera, de Compromís, confirmava la presentació d'una proposició no de llei per impedir-ne les prospeccions  i Esquerra Unida, mitjançant Lluís Torró demanava contundència al Consell.

La cosa ve de lluny
Cal recordar que és un afer que porta anys de recorregut i va començar el govern que presidia José María Aznar quan l’any 2002 autoritzava la recerca de petroli a les nostres costes i va atorgar la concessió a la companyia petroliera anglesa British Gas. Aquesta, va fer campanyes sísmiques en set zones que cobrien una àrea de més de 600.000 hectàrees i fins i tot va arribar a perforar un pou petrolier a  pocs quilòmetres al nord de les Illes Columbretes.

Ni el president de la Generalitat, Eduardo Zaplana, ni el senador Esteban González Pons, vicesecretari general del PP va obrir la boca contra les prospeccions quan Espanya era governada pel PP, però ara justificava la seua rotunda oposició per la por que tenim els valencians a un posible xapapote. I és que el xapapote del govern d'Aznar sembla ser millor i afavoridor del litoral, cosa que no ho és el socialista. Entre els uns i els altres anem apanyats els valencians!!

El govern municipal del PP de Tavernes tampoc va obrir la boca per oposar-se, com tampoc es va oposar després al pas de l'Alta Tensió. I és que segons qui o com, els projectes afecten o no el medi ambient de la Valldigna.

L'any 2006 l’empresa Medoil PLC va voler iniciar noves prospeccions a casa nostra, però el permís d’investigació va ser ajornat indefinidament pel govern espanyol. Dos anys després, Capricorn Spain, que havia absorbit Medoil, va ampliar la sol·licitud de permís per a una zona situada a 25 quilòmetres al sud de les Columbretes, arxipèlag declarat reserva natural que alberga diverses espècies protegides.

L'executiu de Zapatero resolia el passat mes de desembre autoritzar Capricorn a iniciar els treballs de recerca, que podrien començar d’ací a poc. Segons la nota del govern, “un permís d’investigació no comporta un permís d’explotació dels potencials jaciments”.

Pero quan arribem  ací ens podem preguntar: ¿Guanyaria res el poble valencià en cas que finalment es descobrira petroli en la nostra zona marítima? I la resposta ens l'ha donada el socialista Manuel Chaves, quan de visita a Aldaia, indicava que “l’Estat no pot transferir les competències sobre la gestió del litoral a la Comunitat Valenciana, com ha fet amb Andalusia o Catalunya, perquè això no està recollit al seu Estatut, a diferència d’altres”.

O siga que,  si hi ha petroli...  ni penseu en la remotíssima possibilitat de que qualsevol petroeuro s'ingresse a les arques dels valencians. Pensar que podríem tindre algun benefici econòmic sembla ser a hores d'ara  pecar d’ingenuïtat. 
-

2 comentaris:

falcó ha dit...

Si pensar en que l'obtenció de petroli davant les nostres costes ens reportaria beneficis econòmics als valencians és pecar d'ingenuïtat, doncs, més ingenu és aquell que a hores d'ara encara es planteja aquestes qüestions a un poble, com el valencià, que renega dels seus simbols històrics i identitaris i ofrena glòries i més glòries als invasors.

Destacar que el PP valencià és clientelar, això a hores d'ara no és res nou. Igual que el PSOE valencià. Aquests dos partits sols miren els interessos de partit i personals dels que els formen. Mai miren pel poble que els vota ni miraran perquè, facen el que facen, els vots que obtindran seran més o menys els mateixos i seguirant manant, fent i desfent en gana, uns ara i els altres després i així successivament. I això és el que vol la societat valenciana, una societat generalment inculta, aborregada, covard i moltes coses més.

Ara va i us sorpreneu perquè el PP valencià ha votat en contra de les prospeccions petrolieres a les nostres costes, cosa que no va a servir de res perquè en un tres i no res, prospeccions que tindrem. Segur que quan manen a Madrid no votaran en contra de res que des d'allí es decidisca i que ens afecte als valencians, una perquè l'Estatut de merda que tenim no ens concedeix competències en aquest sentit i la'ltra perquè ens farien el mateix cas que ens han fet al llarg dels temps.

Això mateix ho traslladaria a Tavernes on per unanimitat, segons la premsa comarcal, la corporació municipal ha votat una moció en la que s'oposen a les prospeccions petrolieres. Tots els partits d'acord i cap ni un li ha refregat al PP local que ara molta defensa del medi impedint fer prospeccions a la costa, mentre va permetre el pas d'una línia d'alta tensió aèria al costat de casa, en contra del que aparentment opinava la majoria del poble, cosa que després, en diferents convocatòries electorals no es va traduir en fer fora als traïdors sinó en donar-los més poder, si s'escau. Aleshores, qui son els hipòcrites i cínics, els del PP o tots els partits representats a l'Ajuntament? Segur que després de votar això se'n van anar tots a fer-se'n una. O dues.

Anònim ha dit...

Hi ha partit que eixa reflexió que tu fas també la fa i li va recriminar al PP eixa doble vara de medir que té, recordant-li el tema de l'alta tensió i com allí havia estat a favor sempre d'Iberdrola i també desfeia i afectava el mediambient.
Que el que es publica en la premsa no és tot el que es diu en els plens i en comissions.
Ja m'estranya que la Cotorra no se'n ferà eco, donat que sembla sempre estar molt informada de les coses i postures del Bloc.