L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:1.717
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 33.776

divendres, 26 de novembre del 2010

INFORME: Les irregularitas a l'Escola Taller La Vall

PRIMERA PART

El mes de febrer del 2006 tenia entrada en l'Ajuntament un escrit informant d'irregularitats de funcionament en l’Escola Taller relacionades amb la inscripció i contractació d'alumnes-treballadors.

El 22 d'eixe mes s'iniciava l’expedient d'informació per aclarir les irregularitats denunciades. Durant la instrucció es va citar a declarar tant a personal de l'Escola Taller com a alumnes-treballadors. La conclusió va confirmar que s'havien comès irregularitats consistents que alguns alumnes havien cobrat imports de beques o havien formalitzat contractes de treball laboral temporal sense haver-hi assistit, així com hi havia irregularitats en els controls d'assistència o firmat contractes de treball no ajustats a la realitat.

Davant això, es va acordar, en data 12 d'abril i després del treball de l'Area de Personal, extingir el contracte del personal relacionat amb les irregularitats, reclamar la devolució de les quantitats cobrades irregularment, revisar la justificació de la subvenció rebuda del SERVEF i remetre còpia al fiscal.

El regidor de Foment, Antonio Bono, manifestava a la premsa que l'Ajuntament de Tavernes havia tractat els assumptes de les irregularitats en l'Escola-Taller La Vall" amb el màxim rigor i transparència” i s’havia informat al ple. El resultat de la investigació efectuada per l'ajuntament va ser informat al Comitè d'Empresa, a CCOO i a UGT.

Això informava la premsa entre el mes de febrer i abril del 2006. El mes de juny i després de la denúncia pública que va fer l'UGT sobre un conjunt d'irregularitats en escoles taller valencianes finançades pel SERVEF, entre les quals es trobava Tavernes, es tornava a parlar de l'afer.

El govern municipal del PP confirmava els fets de Tavernes i el mateix Bono aleshores explicava que les irregularitats en el funcionament en l'Escola Taller consistien en el cobrament de beques i la formalització de contractes de treball sense l'assistència dels alumnes, així com irregularitats en els controls d'assistència o la firma de contractes de treball no ajustats a la realitat.

Mai no es va dir que havien estat els mateixos treballadors els que havien denunciat la situació – això es va saber a posteriori- i a més, que els denunciants de les irregularitats van ser acomiadats, un acomiadament que, segons confirmava la premsa, van recórrer davant de magistratura que en sentència del mes de desembre del 2006 el qualificava d'improcedent i culpava a l'ajuntament de Tavernes per no haver tallat les irregularitats del funcionament d'aquest centre.

Segons la sentència l'acomiadament va ser "el càstig" donat als treballadors per denunciar per escrit les deficiències en el funcionament del centre i assenyalava que "durant la realització de l'activitat continuada de l'Escola Taller en l'ajuntament de Tavernes, es van produir moltes irregularitats per obtenir fons o mantenir els mateixos".

La sentència donava per provat que els treballadors van assumir al principi la situació "per amenaces de pèrdua de treball i una altra sèrie de mesures adoptades per la direcció", però que després i de forma contínua van denunciar els fets a la directora del centre i al govern municipal sense obtenir cap resposta positiva.

En un altre punt s'assenyala que els treballadors van denunciar les actituds del personal directiu de l'escola i per això van ser "amenaçats amb reduir els seus contractes o prohibint-los la utilització dels dies lliures acordats".

Els treballadors, explica la sentència, en veure's implicat en uns fets on no volien participar i després de comprovar com els òrgans municipals o persones als quals comunicaven les irregularitats no assumien cap responsabilitat, van decidir denunciar-les per registre d'entrada. Era la manera, s'assenyala en el text, que existís constància efectiva i d'obligar que es prenguessen les mesures adequades a una denúncia de tal naturalesa.

La sentència afirma que malgrat la gravetat dels fets, l'única mesura presa va ser "castigar els treballadors" implicant-los en un expedient el resultat del qual va ser un acomiadament que qualificava d'improcedent. L'ajuntament de Tavernes no va recórrer la sentència i va passar a ser ferma.

D'aquesta manera, es donava com a conclosa, tancada i acabada la "part laboral" de l’afer.

SEGONA PART

Però... Una segona part es podia iniciar amb l'actuació d'ofici del fiscal d'ofici i si obria un nou procediment penal per tal de depurar responsabilitats sobre la justificació de despeses de finançament, la inscripció i contractació d'alumnes-treballadors o la mateixa execució dels projectes aprovats.

Sobre això hem de dir que l’instructor de la investigació municipal ho va remetre al fiscal en considerar que algunes irregularitats podien ser constitutives de delicte. Sembla ser que així ho ha estimat el jutge ara, en novembre del 2010, que ha imputat a l’exregidor i dos responsables de l’Escola Taller.

L’exregidor Bono, com ha dit la premsa aquesta setmana, ha reiterat la seua inocència i ha dit que ja declarar per aquest afer l’estiu del 2007. El exregidor ha recordat que una vegada assabentat de les irregularitats es va produir la investigación i foren despatxats els professors i l’ADL municipal, es va tornar els diners, 8400 euros, i es va donar compte a la fiscalía.

El exregidor ha dit que no té res a vore amb l’afer i que la seua responsabilitat es limitava a les funcions derivades de ser regidor de Foment de l’ajuntament, i això no li donava capacitat per controlar l’assistència a clase i a les practiques, per no ser docent ni administratiu de l’Escola Taller, reiterant que les seues competències només son polítiques.

- INFORMACIÓ ELABORADA A PARTIR DE LES NOTÍCIES PUBLICADES A LA PREMSA ENTRE FEBRER I DESEMBRE DEL 2006 I AQUESTA SETMANA.
-

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Felicite a la Cotorra per la informació tan acurada. Però si el regidor Bono, no fa agafar diners, com tots creiem, si s'han tornat eixos 8.400 €, s'enten que encara falten més diners que no estan explicats? En resum, sabrem moltes coses com a Mallorca quan canvie el color de l'actual govern municipal.

La Cotorra de la Vall ha dit...

En cap moment es va dir que algun polític o responsable s'havia fet amb diners.
De la informació que hem llegit en les hemeroteques dels dos diaris amb edició comarcal deduim que eixos diners, els 8400 euros, són els "jornals" que havia rebut la gent que no hi assistia, i que en bona lògica hauria de tornar-se.

Anònim ha dit...

Esperem que canvie el actual govern en les pròximes el.leccions.... per el be del poble...