L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.787
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:13.613

dimecres, 9 d’agost del 2023

Tavernes amb platges sense fum: una iniciativa nascuda a la nostra ciutat per al País Valencià

 
 
Tavernes  llueix un any més la bandera que informa de la situació de "platges sense fum" en el nostre litoral, una bandera que vol moure la conscienciació ciutadana envers a cercar una millor qualitat de les  platges, sobre tot en la netedat de l'arena, i impulsar hàbits de vida saludable.
 
La implicació de Tavernes en les platges sense fum ha estat total des del principi de la iniciativa al País Valencià,i més encara quan en el seu origen va ser una iniciativa nascuda des de la nostra ciutat. 
 
El distintiu de "platges sense fum" no implica cap prohibició de fumar o de multes, sinó un compromís de la ciutat per mantindre les platges netes de burilles de cigarretes i la implicació en les campanyes que intenten millorar la salut i evitar els efectes nocius del tabacs, així com mantindre nets els propis pulmons d’uns fums que poden ocasionar moltes malalties i fins i tot la mort.

Intervenció de Jordi Joan a les Corts Valencianes

Una iniciativa de Compromís Tavernes per al País Valencià

En la legislatura 2015-2019, i més en concret l'abril del 2018, el diputat i aleshores alcalde de Tavernes, Jordi Joan, va presentar en les Corts Valencianes la proposta no de llei una iniciativa sota el lema "Platges sense fum", on s'instava al Consell a engegar una campanya informativa, en col·laboració amb els ajuntaments, perquè les platges siguen espais lliure de fum del tabac.

La proposta del diputat de Compromís i alcalde de Tavernes, Jordi Joan, implicava crear una xarxa valenciana de "Platges sense fum" i va ser aprovada per unanimitat per la Comissió de Medi Ambient, Aigua i Ordenació del Territori de les Corts Valencianes en el mes d'octubre d'eixe 2018.

A Tavernes, el ple de l’Ajuntament amb alcaldia de Compromís va aprovar l’adhesió a la “Xarxa de platges sense fum” i, posteriorment, en la passada legislatura, s'aprovava una proposta de l'aleshores regidora de Sanitat, Mònica Palomares, també de Compromís, mitjançant la qual es va adquirir el compromís del compliment de les obligacions establertes a l’informe de l’any 2020, de la Direcció General de Salut Pública i Addiccions.


    

Isaura Navarro lliura a Tavernes la primera bandera de la xarxa de platges sense fum.

 

A més de la premissa sanitària, cal remarcar que la iniciativa fomenta les polítiques de protegir les nostres platges i el medi natural, perquè les burilles de les cigarretes són elements molt contaminants  i poden tardar fins a 10 anys a destruir-se en no ser biodegradables i cadascuna arriba a afectar 50  litres  d'aigua  per la nicotina  i  el  quitrà,  sense oblidar que en entren en la cadena d’alimentació a través dels peixos.

 

Recordem que al País Valencià, en iniciar-se la campanya, l’index de fumadors superava  el 22% entre la població major de 16 anys i que el tabaquisme produeix 5.807 morts anuals.