L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.182
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:11.868

dimarts, 1 d’agost del 2023

AL·LEGACIONS VEÏNALS AL PROJECTE DE LA GOLETA (PART II ): Anàlisi i estudi de l'Alternativa 4 per a la Goleta, escollida pel Miteco, sobre ser la que més afecta a les platges del sud, no protegeix dels temporals i renuncia als esculls submarins


Ahir publicàvem l'estudi que les al·legacions feien sobre el material de reposició dels darrers anys, i avui és de l'Alternativa 4, com es reconeix en el projecte “és la que més afecta a les platges del sud de l'actuació, afavoreix les platges del nord, però no evita l'erosió de la part nord del tram d'estudi, no estabilitza el sistema en la part central, no protegeix les zones crítiques dels temporals, però si aconsegueix una acumulació (d'arena) en la seua part sud que pot aprofitada (en altres zones) mitjançant bypass”.

Tanmateix l'Alternativa 4 és l'escollida en l'estudi del Miteco i, pel que es dedueix de les al·legacions presentades, també per l'Ajuntament. El seu escrit reconeix el perjudici quan indica “No debe demorarse la ejecución de la actuación contemplada en el proyecto por la posible afección a la playa urbana de Tavernes de la Valldigna, aunque debería analizarse detalladamente dicho impacto y que medidas planificar de minimización del mismo que puedan ser ejecutadas en el ámbito del presente proyecto o por parte del Ministerio en otras actuaciones”.

 

Alternativa 3. Projecte rebutjat pel cost de posar i retirar els materials dels esculls

L'Alternativa 3, que contempla la construcció d'esculls,  s'ha rebutjat sembla ser pel cost de posar i retirar els materials d'accés als esculls submarins, tot i que és la més eficient de cara al problema que es vol resoldre. L'autor de les al·legacions que estem publicant indica que “crida l'atenció que l'alternativa tres no siga la seleccionada, sent l'única que proporciona un sistema estable i la que menys afecta a les platges al sud de l'actuació”.

Les al·legacions d'aquest veí valler, amb experiència en aquests, posen de relleu que el projecte seleccionat (Alternativa 4) sorprén per diversos motius:


La Platja de Tavernes, zona d'afecció al sud de l'actuació
 
 
Primer: Aquest projecte és el que més afecta a les platges al sud de l'actuació. En allargar l'actuació cap a l'espigó del sud, s'incrementa la regressió en aquesta zona, que com es veu a la foto ja té molt poca arena, zona a més amb edificis de fins a 10 altures. Tal com comentem en la primera part d'aquest document, aquesta zona, ja es troba en un estat crític.

Part nord i zona al sud de l'actuació

Segon: no evita l'erosió en la part nord de l'estudi, per la qual cosa ja tenim dues zones que van malament.
Parts que no protegeix o accelera la regressió


Tercer: no estabilitza el sistema en la part central, i sumem una tercera zona que va malament. en aquesta zona tercera, cabria esperar que almenys, es protegiren les edificacions de La Goleta, causants de tot aquest monumental garbull, però en el següent punt llegim….


Zones que no protegeix o accelera la regressió l'actuació

Quart: no protegeix les zones crítiques dels temporals. Les zones crítiques, com saben, són el nord de la platja del Brosquil, la part central d'aquesta platja i la zona dels xalets de La Goleta.


Zones que no protegeix o accelera la regressió l'actuació i zones d'acumulació

Cinqué: aquesta part desconcerta encara més, diu el següent: s'aconsegueix una acumulació en la seua part sud que pot ser aprofitada mitjançant by-pass.

L'al·legació considera que estem davant una oportunitat, que probablement no tornarà a repetir-se, d'implementar un altre model, que revaloritze la zona i siga més respectuosa amb el medi ambient. Si es pretén guanyar la línia de costa de 1957, és a dir entre 20 i 50 metres segons zones, amb l'ús d'arena d'un fons marí estaríem davant un mal mediambiental considerable i un minvament als recursos pesquers. Els ecologistes ja avisen que és una barbaritat, sobretot perquè se l'emportarà la mar en la seua majoria per a acumular només una part en la zona sud. 
 
En groc la costa actual i en marró la línia de costa que es pretén

 
 
El greu problema de reposar 823.226 m3 d'arena ¿D'on s'extrau?

Si recuperar la línia de costa del 1957 ja és per si problemàtic, hi ha una altra qüestió que, per a l'autor, fa saltar les alarmes: en la pàgina número 22 del document del Miteco, s'indica una reposició de 823.226 m³ d'arena, quan en la pàgina 30 s'indica com a reposició de 477 229 m³. 
 
La pregunta que sorgeix és si la resta 345.997 m³ (uneixes 553.559 tones) seran de nou materials de pedrera, com els ja usats en altres ocasions. Si és així, l'actuació seriosa abocar 13 camions bolquet, de 20 tones, per cada metre de línia de platja, la qual cosa generaria un desastre socioeconòmic i mediambiental, sumat al conegut.  
 
Cal també pensar en què els problemes en la zona sud de l'actuació (Platja de Tavernes) s'han agreujat, s'ha ampliat el problema i tenim més zones crítiques. Si la proposta només és camions de materials, i moure després l'arena d'un lloc a altre, tenim un panorama desolador per a les platges de Tavernes.
 
 

 
 S'establiria definitivamente una platja d'aigües tèrboles i fons de grava i pedra, sense vida marina, amb nefastes conseqüències, entre les quals s'han de remarcar:

- Més devaluació socioeconòmica de la zona, sobre la ja generada. El valor de les propietats, a més dels negocis i ocupacions que generen aquestes platges, es veurien afectats.

- Possible desaparició de la posidònia de la zona, que com ja sabem, pel seu document, podria estar ja en mal estat, ja que comenta la possible localització de mates mortes.

- Anihilació definitiva del mol·lusc d'aquestes zones.

- Afectació greu a un espai protegit per la Xarxa Natura 2000.

 

Les dues parts "AL·LEGACIONS VEÏNALS AL PROJECTE DE LA GOLETA" estan basades en el text que podeu consultar complet i descarregar en:  al·legacions veïnals sobre el projecte de regeneració de la platja de la Goleta.

El nostre agraïment per haver-nos-les facilitat.