Ahir publicàvem l'estudi que les al·legacions feien sobre el material de reposició dels darrers anys, i avui és de l'Alternativa 4, com es reconeix en el projecte “és la que més afecta a les platges del sud de l'actuació, afavoreix les platges del nord, però no evita l'erosió de la part nord del tram d'estudi, no estabilitza el sistema en la part central, no protegeix les zones crítiques dels temporals, però si aconsegueix una acumulació (d'arena) en la seua part sud que pot aprofitada (en altres zones) mitjançant bypass”.
Tanmateix l'Alternativa 4 és l'escollida en l'estudi del Miteco i, pel que es dedueix de les al·legacions presentades, també per l'Ajuntament. El seu escrit reconeix el perjudici quan indica “No debe demorarse la ejecución de la actuación contemplada en el proyecto por la posible afección a la playa urbana de Tavernes de la Valldigna, aunque debería analizarse detalladamente dicho impacto y que medidas planificar de minimización del mismo que puedan ser ejecutadas en el ámbito del presente proyecto o por parte del Ministerio en otras actuaciones”.
Alternativa 3. Projecte rebutjat pel cost de posar i retirar els materials dels esculls |
L'Alternativa 3, que contempla la construcció d'esculls, s'ha rebutjat sembla ser pel cost de posar i retirar els materials d'accés als esculls submarins, tot i que és la més eficient de cara al problema que es vol resoldre. L'autor de les al·legacions que estem publicant indica que “crida l'atenció que l'alternativa tres no siga la seleccionada, sent l'única que proporciona un sistema estable i la que menys afecta a les platges al sud de l'actuació”.
Part nord i zona al sud de l'actuació |
Parts que no protegeix o accelera la regressió |
Tercer: no estabilitza el sistema en la part central, i sumem una tercera zona que va malament. en aquesta zona tercera, cabria esperar que almenys, es protegiren les edificacions de La Goleta, causants de tot aquest monumental garbull, però en el següent punt llegim….
Zones que no protegeix o accelera la regressió l'actuació |
Cinqué: aquesta part desconcerta encara més, diu el següent: s'aconsegueix una acumulació en la seua part sud que pot ser aprofitada mitjançant by-pass.
L'al·legació considera que estem davant una oportunitat, que probablement no tornarà a repetir-se, d'implementar un altre model, que revaloritze la zona i siga més respectuosa amb el medi ambient. Si es pretén guanyar la línia de costa de 1957, és a dir entre 20 i 50 metres segons zones, amb l'ús d'arena d'un fons marí estaríem davant un mal mediambiental considerable i un minvament als recursos pesquers. Els ecologistes ja avisen que és una barbaritat, sobretot perquè se l'emportarà la mar en la seua majoria per a acumular només una part en la zona sud.
Si recuperar la línia de costa del 1957 ja és per si problemàtic, hi ha una altra qüestió que, per a l'autor, fa saltar les alarmes: en la pàgina número 22 del document del Miteco, s'indica una reposició de 823.226 m³ d'arena, quan en la pàgina 30 s'indica com a reposició de 477 229 m³.
- Més devaluació socioeconòmica de la zona, sobre la ja generada. El valor de les propietats, a més dels negocis i ocupacions que generen aquestes platges, es veurien afectats.
- Possible desaparició de la posidònia de la zona, que com ja sabem, pel seu document, podria estar ja en mal estat, ja que comenta la possible localització de mates mortes.
- Anihilació definitiva del mol·lusc d'aquestes zones.
- Afectació greu a un espai protegit per la Xarxa Natura 2000.
Les dues parts "AL·LEGACIONS VEÏNALS AL PROJECTE DE LA GOLETA" estan basades en el text que podeu consultar complet i descarregar en: al·legacions veïnals sobre el projecte de regeneració de la platja de la Goleta.
El nostre agraïment per haver-nos-les facilitat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada