L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.787
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:13.613

diumenge, 27 d’agost del 2023

ACTUALITZADA: Després de quatre episodis continuats d'onades de calor ens han arribat les pluges i les tempestes

 

I després de 4 períodes intensos d'onades de calor, ahir quasi com aquell que diu sense esperar-nos-ho - tot i que hi havia avisos d'AEMET  de pluges i llamps i trons a la nostra zona- arribaren les pluges i acompanyant-les una abaixada no massa gran de temperatures. També  agrair que no hem tingut pedregades, com si ha passat en moltes zones del territori valencià.

El passat dissabte, sempre segons AVAMET, les pluges a la Valldigna no foren en grans quantitats, però el fet de caure en pocs minuts acreixia la sensació d'una major intensitat. Les quantitats foren: Barx, entre 8 i 12 litres segons punts del terme, Benifairó 13'7 litres, Simat 16 litres i Tavernes, entre 12 i 15'4 litres, també segons els punts del terme. Així i tot, les quantitats caigudes ja es deixaven notar en el cabal del riu Vaca, que ahir a poqueta nit havia augmentat i ja corria lleuger.  

El riu Vaca ahir a poqueta nit
 

I també es beneficiava, el llac de la Goleta, que amb les pluges rebrà una bona aportació d'aigua de pluja com a resultat de complir la seua tasca de tanc de tempesta, cosa que s'agraeix més ara després dels últims esdeveniments patits per la forta calor. 

Ahir va començar el dia amb un nou període de pluges acompanyada de fortes ratxes de vent:  les quantitats arreplegades són a Barx i Benifairó entre 17 i 18 litres, a Simat entre 18 litres al poble i 23 litres al Pla de Corres i Tavernes entre 11 litres (Partida Nova, 13 litres (Sequers) i 19'4 litres (Ull de Bou).

 

El llac de la Goleta avui en fer-se de dia. Ha augmentat un poc el nivell
 

Les previsions per al dia d'ahir, segons AEMET, (gràfic superior) eren que durant el matí es pogueren produir tempestes intenses a la Valldigna i la Safor, i deixar fortes precipitacions, ràfegues fortes de vent i fins i tot en algun moment que aparega la pedra. 

No oblidem que AEMET mantenia fins a la vesprada de diumenge l'avís taronja en tot el litoral del sud de la "província" de València, o siga a la Valldigna i la Safor, també al nord d'Alacant i Castelló. Si que hem notat una baixada de les temperatures màximes i anit es va poder deixar apagat els ventiladors o aires condicionats per a dormir.

Estem a finals d'agost, quan es bastant probable que apareguen aquestes períodes d'oratge inestable amb pluges i tempestes, i que en altres temps eren prou determinants perquè acabara l'estiueig. Habitualment s'esdevé quan hi ha un despenjament d'aire fred procedent de les latituds nords que, en posar-se en contacte amb un Mediterrani amb elevades temperatures (i enguany s'han batut records), provoca aquest oratge. 

 


El clot de la Font i el Vaca ahir  de matí

I és el que ha passat: ha creuat la península una gran massa d'aire fred, ha arribat a la Mediterrani i un mar tan calent augmenta la fortor de les tempestes que, ahir per la vesprada i la nit eren intenses en la franja marítima entre Girona i Ses Illes.

Avui tindrem millora, desapareixeran les tempestes, però les previsions ja apunten a un possible despenjament i embossament d'aire fred cap a la fi de la setmana vinent, on tornaria un episodi de fortes pluges majorment al Mediterrani.