L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:1.717
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 33.776

dilluns, 21 de juny del 2021

Un mes després la Goleta continua igual: Costes sense actuar i l'Agencia Valenciana de Turisme sense reparar els rentapeus

   

Els usuaris de la platja de la Goleta han comprovat en aquest passat cap de setmana que la retirada de pedres de la Goleta, prevista per a la darrera setmana de maig, no s'ha executat. A quasi un mes de la concentració unitària que demanava actuacions a Costes i al Ministeri, com entitats competents i responsables, els vallers i estiuejants comproven que ni tan sols s'ha produït l'anunciada retirada de pedres.

Avui entrem pràcticament en les acaballes del mes de juny, amb una temporada estiuenca que a Tavernes sol començar tradicionalment el dia de Sant Joan, i ningú s'atreveix a donar una possible data de la retirada de pedres, si és que que finalment s'executa. 

El que està clar és que la situació tant a la Goleta com a la Platja de Tavernes, que també pateix ja la transgressió,  perjudica greument els interessos de Tavernes: dels comerciants, de les empreses de pisos, del sector de l'hostaleria, etc.  Cal dir ací que dos dels quioscs de platja han hagut de renunciar a la concessió i no instal·laran enguany precisament pels problemes d'arena en la Goleta.

La zona de l'avio de la Goleta un dia de mar més moguda.
I així està la Goleta en altres punts quan hi ha maror

La part de platja a ambdós costats del denominat "avió", la construcció que alberga el sistema d'evacuació de les aigües de la Goleta, és la zona afectada i fa temps que està igual o inclús pitjor perquè als efectes dels temporals es van sumant la falta d'aportació natural d'arena des de la pròpia mar. En general la platja de la Goleta ha perdut pràcticament tota l'arena que tenia a principi d'aquest segle XXI, i el que es pitjor, la transgressió marina no cessa, va a més, i la situació empitjora any rere any.

La platja, amb pedres inclús dins de la mar, es converteix en un lloc perillós per als peus i cames dels banyistes que han d'extremar les precaucions, cosa impensable fa unes dècades per l'arenal existent. 

Anys 2000. La Goleta mantenia un bon arenal

Ni Ajuntament ni Diputació són competents en matèria de Costes

Davant això, l'Ajuntament, com sempre han indicat i explicat els responsables polítics, es troben en las mans nugades - nosaltres diríem més encara: estan nugats de peus i mans en temes de costes-  simplement perquè l'Ajuntament no és competent. Ni l'Ajuntament ni Diputació poden actuar, la llei vigent no és permet eixa possibilitat de cap manera, que queda en exclusiva per a la Demarcació de Costes, com entitat delegada del Ministeri de Transició Ecològica,  qui ha de millorar, mantindre, reparar dunes, etc. perquè té les competències, l'obligació i la responsabilitat.

Es habitual llegir en les xarxes comentaris d'usuaris que reclamen a l'Ajuntament, i inclús a la Diputació, l'establiment de mesures, d'iniciar actuacions que aquestes entitats no poden dur a cap precisament per la legalitat vigent. I això els usuaris han de saber-ho i ho repetim: la competència no és municipal, només és de Costes, i això va quedar ben clar en la concentració del dia 30 de maig: en tot moment les paraules llegides per l'alcalde expressaven i informaven d'aquesta realitat i totes les peticions, reclamacions i exigències  van ser dirigides al Ministeri i a Costes, com a delegat.

 

Diferència entre els dos últims darrers temporals forts consecutius: En el primer els rentapeus quedaren desfets i la zona dunar molt afectada, però en el següent la mar se la va engolir.

La situació dels rentapeus

Un altre tema problemàtic ha estat la situació dels rentapeus, sense funcionament també, però que no ha estat una problema a Tavernes sinó a  altres platges  de la Safor com  Daimús, Guardamar, Bellreguard i Piles. I ací també sorgeixen queixes contra l'Ajuntament, en considerar-lo culpable de la demora del servei.
 
Tampoc ací es responsabilitat de l'Ajuntament, sinó de l'Agència Valenciana de Turisme (AVT), que és la institució encarregada del manteniment d'aquestes instal·lacions i serveis de platja, com publicava el diari Levante-EMV el passat dia 18, quan afirmava sobre el problema que "todavía no ha adjudicado (l'ATV) el contrato con la empresa que ejecutará esas actuaciones".
 
La força de les ones del temporal descobreix i arranca les canonades dels rentapeus
 
L'adjudicació està prevista per al dimecres dia 23, segons li ha confirmat l'AVT al regidor d'urbanisme, Josep Llácer, amb un nou contracte per a 3 anys al temps que confirmaven que que tenien localitzat i eren coneixedors del problema i la seua solució seria urgent després de la firma del contracte. 
 
La situació esdevinguda, explicava el regidor de Compromís, és que els darrers temporals han desfet les instal·lacions i canonades d'aigua soterrades en la zona d'arena a Tavernes i dels pobles esmentats de la Safor, però això no ha passat en les localitats que les tenen en el passeig marítim, cas de Gandia o Cullera, que sumen a més gran arenal que evita els efectes dels temporals que si pateixen la resta de platges.