L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:1.070
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 36.326

diumenge, 10 de maig del 2020

L'ESTAT DE LA QÜESTIÓ: Temps de "bulos" i de Fake News




Una pregunta. ¿Vostés es creuen que de les últimes 140 noticies que hem publicat de fa un mes, 112 són falses? Pensem que diran que no. Més encara: confirmem que no n’hi ha cap, de  falsa. De les 140 últimes noticies publicades no hi ha cap “bulo” o “ fake news”, com tampoc n’hi ha cap en les més de 13.650 que hem publicat fins ara al blog en aquests anys.

La confiança en un mitjà (premsa, ràdio, televisió, un blog, facebook...) és important i el lector la basa en la veracitat d’allò que es publica. Les persones d’aquest blog hem fet de la veracitat norma d’obligat compliment.  Veracitat per convicció, com per convicció escrivim des d’una vessant i enfocament progressista i valencianista. Sense rebre mai res a canvi de ningú.

Això no agrada a tots. Ni l’enfocament ni el tractament que donem a les publicacions. Cas de la portaveu i del PP local que ens té entre cella i cella. Primer, perquè xoquem  amb la seua ideologia i, en segon cas, perquè ara i adés descobrim als vallers les desinformacions amb que solen “obsequiar” a la ciutadania.

Fa un mes, la portaveu popular afirmava  en el seu perfil de facebook  que 4 de cada 5 noticies que publicàvem ací eren falses.  O siga que el 80% de tot el que vostés lligen en la Cotorra de la Vall serien bulos, fake news.  S'ho creuen? Només recordar que anem vora de les 4’5 milions de lectures d'articles nostres. Tenim un alt grau de convenciment!.

Ha passat un mes i públicament li preguntem:  De les 140 notícies, quantes n’hi ha falses? Diga’ns-ho.  



Passem un confinament on els veïns i veïnes s’han interessant  i han volgut saber que passava. Sobre tot a la nostra ciutat. Nosaltres hem informat i, a més, hem publicat totes, totes, les notes oficials de l’Ajuntament pel seu valor aclaridor als veïns de qüestions sorgides en confinament  ( pagaments, impostos, ajudes de tota classe,  desinfeccions, prestacions de serveis socials, etc i etc).

Notes oficials, d'interés general per a la ciutadania que, la portaveu popular, n’ha publicat ben poques en el seu perfil.  Tot i que era informació municipal n’ha publicat ben poca. ¿Per què?  No cal ni que ho expliquem. Està clar, no?

L’objectiu d’un bulo/fake news és enganyar a través de la desinformació. Es pot aconseguir de moltes maneres. En el seu perfil de facebook sol publicar propostes i exigències que, sota el bolcall de noticia, són  desinformació en no correspondre's amb la realitat.

Un dels bulos més comentats: la seua nota de premsa acusant a Compromís de renunciar a una subvenció per a l'enllumenat, quan era una ajuda al grup de Smart City al qual Tavernes ni pertanyia ni podia accedir.
 
Exemples n'hi ha molts. Només els d'aquest darrer mes: ha demanat que l’Ajuntament executara accions o actuacions  que s’estaven duent a cap des del govern (desinfeccions, tauletes escolars,exempció de taxa d’ocupació de via pública... ),  junt a altres que són complicades (ens evitem dir impossibles), bé per la vigent llei o per falta de competències municipals en alguns temes. Sense oblidar altres en que es posiciona a favor d'una il·legalitat, com el cas del tancament de vies per accedir a Xeraco, on afirmava que estava ben fet, tot i estar prohibit.

La portaveu desinforma, i un bulo/fake news és presentar al lector propostes enganyoses. Crea confusió en la bona fe del lector que arriba a creure en una falta de gestió municipal que no s'adiu en la realitat. És va evidenciar en aquella noticia de Xeraco. I el seu perfil de facebook esta ple.

 I ens acusa de publicar bulos. Això de vore la palla en ull alié i no la biga en el seu ...

PD: Ara comprendran el perquè durant aquest mes darrer hem publicat sempre al final de la noticia: .... no és cap fake news.