L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:1.717
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 33.776

dissabte, 9 de novembre del 2024

Barx acull aquest cap de setmana les "XL Jornades Científiques de la SEDECK"

 

Aquest cap de setmana (avui i demà) i organitzat per la SEDECK (Societat Espanyola d'Espeleologia i Ciències del Carts) tindrà lloc a la localitat de Barx les "XL Jornades Científiques de la SEDECK" amb el títol "El pòlie de Barx i el Massís del Mondúver".

El pòlie (del serbocroat polje) de Barx és el més rellevant de la Valldigna i un dels més coneguts i referenciats del País Valencià, tal com explica Josep Fernàndez en "La Valldigna, paisatges i prehistòria". Es tracta d'una depressió de fons pla, tancada i vores irregulars, com una vall allargada. Morfològicament és una conca endorreica, o siga un espai on l'aigua no té eixida natural i acaben desaiguant a través d'un embornal o ponor, de desenvolupament subterrani. A Barx, el ponor de la Donzella és el més conegut i estudiat.

Pòlie de Barx ("La Valldigna, paisatges i prehistòria)
 
Al voltant del pòlie de Barx, que dóna el nom genèric de les jornades junt al massís del Mondúver, un conjunt d'especialistes tractaran temes relacionat amb la geologia de la zona i la geomorfologia càrstica especialment del Mondúver, sense deixar de costat aspectes tan importants com les simes del denominat Pla de les Simes, i fins i tot els colonitzadors ibèrics de les coves i simes de Barx, a més de la història de les expedicions espeleològiques que serà el tema que desenvoluparà el director del jaciment del Bolomor, Josep Fernàndez, també espeleòleg.

Les Jornades Científiques del SEDECK comprén igualment visites al Mondúver, coves/jaciments de Parpalló i Mallaetes. Els actes acadèmics tindran lloc al saló de plens de l'Ajuntament de Barx, entre dissabte i diumenge, en horaris i programació detallada que es pot consultar tot seguit.