La vallera Carmen Grau Vila (Tavernes 1984) porta al Japó més de 15 anys treballant com a experta en gestió de desastres i ha seguit atemorida la DANA a València.
Creu que hi ha hagut una cadena d'errades amb la DANA a nivell d'alertes, coordinació de les autoritats i resposta ràpida en no comptar amb protocols adequats ni preparació per a respondre a desastres tan greus. Li ha sorprés que no s'haja acceptat l'ajuda internacional i que es tardarà tant en saber la xifra de desapareguts necessària en els primers moments de l'emergència.
El país asiàtic pateix freqüents catàstrofes naturals, i s'assabenta de les històries dels supervivents i equips de rescat, a més dels funcionaris i tècnics que gestionen les emergències i la posterior reconstrucció: Suma informació per aplicar els mètodes del Japó a altres països, explica.
Explica que al Japó, quan les agències meteorològiques informen de fortes pluges, les alertes s'activen immediatament i s'evacuen les zones que seran més afectades. Tothom coneix una legislació que estableix regles molt clares sobre les competències en la gestió d'emergències, la qual cosa garanteix una resposta ràpida i coordinada en tots els nivells.
Totes les ciutats i pobles japonesos estableixen punts segurs per a evacuar i protocols per a fer-ho ordenadament. Així en emergència les localitats compten amb ràdios en escoles, centres esportius i comunitaris per a comunicar-se i també els tècnics del Govern passen pels ajuntaments per a realitzar simulacres i impartir tallers sobre com s'han de coordinar els operatius d'evacuació i de rescat.
El secret de l'èxit en Japó és la preparació prèvia. En els col·legis s'imparteixen cursos i les empreses formen els empleats i saben com actuar en cas de forts tifons, terratrèmols, etc. Quan hi ha alertes importants, les companyies prioritzen l'evacuació dels empleats i paralitzen la producció.
I informa que el Japó compta amb un "impost per a la reconstrucció" que paguen les rendes mitjanes i altes, i es forma un fons d'emergències per a desastres naturals. Hi ha tres tipus de reconstrucció en les tragèdies: infraestructures, negocis i víctimes que ho han perdut tot, i es guarden fons nacionals amb molts diners per a cobrir-ho.
Resumit i traduït d'El Mundo
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada