L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.182
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:11.868

dimecres, 5 de juliol del 2023

Res de nou en la visita a la Goleta de la delegada del govern que assenyala la voluntat d'acabar el projecte abans del 2026

 

Res de nou en la visita que ahir efectuava a la Goleta la delegada del Govern, Pilar Bernabé: simplement repetir el que se sap i s’ha dit per activa i passiva en els mitjans de comunicació sobre el projecte  i més encara sobre la denominada Alternativa 4 que contempla l’estudi i redacció del mateix.

A saber, seria la construcció d’un espigó al nord de la platja del Brosquil, prolongar l’espigó existent al sud de la Goleta (l’actual canal de San Pablo), i abocar sobre els 850.000 metres cúbics de sorra i regenerar el cordó dunar. I una voluntat: acabar el projecte de poc més de 19 milions abans del 2026, perquè es pensa finançar amb fons europeus i això implica un termini màxim.

 

Això obligaria a tindre finalitzats un conjunt de tràmits en un temps relativament curt si es vol iniciar el tràmit de licitació del projecte, una vegada donades respostes a les al·legacions que fins a final d’aquest més es presentaran amb total seguretat a l’Alternativa 4 triada. 

 

Quan la mar "es menja" l'arena van apareixent els escalons

 

 

 

Compromís no ho veu tan ràpid i senzill per la complexitat del projecte i permisos mediambientals

 

Tot i l’optimisme que ahir va mostrar la delegada del govern sobre l’inici aviat de la licitació, el regidor de Compromís i tinent alcalde, Josep Llàcer,  té els seus dubtes en la rapidesa perquè a més de respondre les al·legacions, s’haurà de completar al tràmit mediambiental i sense eixa autorització no es pot executar. L’extracció d’arena del fons marí davant de Cullera per a abocar en el tram entre els dos espigons i procedir a  la regeneració també haurà de disposar de la declaració d’impacte ambiental.

 

Tant de bo que abans del 2026 el projecte estigues acabat però... tenim com a antecedent la regeneració de la platja de l’Almadrava de Dénia (la més pròxima en el temps al projecte de la Goleta) dins de la “Estrategia de Valencia contra la Erosión”, aprovat en desembre del 2015, sotmès a informació pública l’octubre del 2018 i iniciat a febrer del 2023, o siga des de la informació pública a l’inici de les obres més de 4 anys.  

 

Aquesta fotografia permet apreciar la pèrdua d'arena. Sobre els murs es noten els senyals de l'arena abans existent, que ja se l'ha engolida la mar.

 

L’Alternativa 4 més eficient o s’ha triat per barata?

 

El president de SOS de Tavernes, Ximo Vercher, comentava al diari Levante-EMV un altre punt problemàtic, sobre el qual nosaltres ja vam informar. Així  afirmava que “(l’alternativa 4) no té projecció cap al sud”  i podria arribar a ser “desvestir un sant i vestir-ne un altre” si el projecte no va acompanyat d’una segona fase per evitar que la Platja de Tavernes es quede sense arena.

 

Recordem que el mateix projecte reconeix que l’Alternativa 4 “és la que més afecta a les platges al sud de l'actuació” i al sud immediat de la Goleta es troba la Platja de Tavernes, que ha vist agreujat els problemes des de la DANA Glòria i successives.  L’elegida Alternativa 4 costa 6’3 milions d’euros i l’Alternativa 3 (amb esculls submarins paral·lels a la costa) costa 8’7 milions d’euros, però l’efectivitat de la 3 es superior, està valorada en 9 punts, front a la 4 que es valora amb 8 punts.

 

Tampoc s’ha parlat massa de la nova partió del domini públic marítim-terrestre en el tram que afecta la Goleta promogut pel Ministeri de Transició Ecològica.