L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:1.717
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 33.776

divendres, 19 d’agost del 2022

La Campanya 2022 de Bolomor ha conclós amb recuperació de més de 30.000 restes arqueològiques


Les excavacions del 2022 en el jaciment paleolític de Bolomor han conclós i el resultat ha estat molt importants i aclaparadors: més de 30.000 restes arqueològiques han estat recuperades del nivell IV (130.000 anys d'antiguitat).
 
 
 
A més d'aquesta fita, el director de l'excavació Josep Fernández ens ha assenyalat que s'ha pogut interpretar millor el procés dels campaments que l'home de Bolomor usava i que, en aquesta fase s'ha comprovat que estava molt centrada en el consum de l'uro i del cérvol, així com comprovar que les riuades en aquesta època foren molt continuades i s'allargaren en el temps sobre 10.000 anys.
 
 
 
 .
Les excavacions han ocupat durant vora un mes un equip procedent de distintes universitats espanyoles, amb un treball centrat majorment  nivells IV-V. Les restes òssies exhumades corresponen majorment a una representació d'uros o bos primigenius sobre el  28%; els cèrvids el 38%; les tortugues un 30% i els cavalls un 4%, sense oblidar algunes les restes d'altres animals, com búfal, rinoceront o hipopòtam, i alguna mostra d'indústria lítica.
 
Maxil·lar d'uro
 

Aquesta quantitat tan gran de restes òssies, localitzades majorment en un sector concret del jaciment, és un fet que no és habitual, però en el cas de Bolomor té la seua causa, i cal buscar-la, com ja hem explicat, en eixe periode singular de riuades que va tindre lloc en la Valldigna durant vora 10.000 anys.

 
Fragment de fèmur d'herbívor (búfal?)

Els grans temporals i les riuades corresponents filtraren en el jaciment un riu que queia de la muntanya i es precipitava damunt els sediments provocant un gran forat  de fins a vora 2 metres. Aquesta cascada varemoure per complet les restes òssies, moltes de les quals estaven asclades en petits fragments i pel poc pes van ser projectades contra la paret dels voltants, mentre altres més gran foren arrossegades per la llengua de fang en que es van convertir els sediments mesclats amb l'aigua.

Una imatge d'arxiu on s'aprecia sobre la columna estratigràfica milers d'ossets (punts blancs) projectats pel xoc de l'aigua contra els estrats del terra

En la part frontal d'aquesta llengua de fang s'han exhumat majorment els ossos, que donen una bona informació sobre la fauna de la Valldigna, i també sobre la dieta de l'home de Bolomor. Ara una vegada tancada la campanya, aquestes peces que han estat netejades, llavades, identificades i classificades, passaran moltes al laboratori per a ser estudiades durant els mesos, i seran la base per als treballs i publicacions científics.

Elaboració pròpia