L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.283
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:7.625

dimecres, 11 de setembre del 2019

Tavernes presenta el llibre oficial de festes 2019




El llibre oficial de "Festes del Poble" del 2019 ja s'ha presentat en el saló de plenaris de l'Ajuntament per l'alcalde de la ciutat, Sergi Gonzàlez, i la regidora de festes, Encar Mifsud, en un acte on van estar presents els veïns i veïnes que han  col·laborat en el llibre així com regidors de la corporació municipal. 


El llibre s’inicia amb la salutació de l’alcalde, Sergi Gonzàlez, i de la regidora de festes Encar Mifsud, que va donar les gràcies als col·laboradors perquè amb els seus treballs i articles ens recorden èpoques passades i aconsegueixen que any rere any el llibre de festes siga una eina que ajuda a recordar, a saber d'on venim i a posar en valor la nostra història com a poble. Després hi ha una fotografia general de la corporació amb els noms de la corporació.

La part literària s’inicia amb una reproducció de la portada del llibre de festes, de la qual és autor José Escrihuela Vidal on ens  plasma amb gran colorit una imatge de la “Muntanya de les Creus”.

"La Muntanya de les Creus" segons la pintura de José Escrihuela
 
Un any més el llibre de festes es converteix en un transmissor de les tradicions,  cultura i de la història del poble a través dels articles, on trobem precisament històries, sentiments i vivències dels nostres veïns i que queden fixades en els escrits per a les noves generacions.  

La part literària s’inicia amb “Els noms dels carrers de Tavernes des del segle XVII fins al segle XX”, un exhaustiu estudi de l’evolució del casc urbà de Tavernes, amb els noms del carrers i nombre de cases que tenien, amb notes i dades històriques molt curioses i desconegudes per la majoria dels vallers, cas dels noms que prengueren en la Républica i els consegüents noms totalment canviats durant el franquisme.


 “Vida social a Tavernes a principis dels segle XX: entre la diversió l’emancipació” de Josep Ciscar, cronista oficial adjunt amb una exhaustiva informació sobre la vida social a Tavernes i que és una continuació dels articles que ja va publicar els dos darrers llibres de festes. Ciscar  continua descobrint-nos  els Cercles, Casinos i entitats que avui són totalment desconegudes, i  fins i tot sense cap document gràfic de l’edifici com eren.

“Tavernes, terra de cantants i grups musicals” de Vicent Grau Martínez, i on ens ofereix un exhaustiu repàs i notes de les formacions i conjunts musicals del nostre poble, des de la prodigiosa dècada dels anys 1960 fins a l’actualitat. 



“Com era un corral” de Salvador Reiet Roget, ens conta com era el corral, un element de les cases avui desaparegut en haver desaparegut també la forma tradicional de l’agricultura del poble, amb el carro i l’haca, i que aprofita per explicar-nos tot aquell món d’animals que pul·lulava per aquesta estança, al final de la casa.


“Festes 2019. Continuem sent poble” de Vicenta Felix Ciscar, on ens recorda aspectes de les festes del poble d’altres temps i on vol que continuem amb l’esperit d’unió i germanor que ha tingut sempre Tavernes.

“La il·lusió de desplastificar-nos” d’Amparo Albacete Cremades del CEIP Magraner que ens narra tol el projecte didàctic que desenvolupa el centre dins del patrocini de la UNESCO i que es realitza en col·laboració amb molts centres d’altres comunitats per tal de conscienciejar els menuts i menudes sobre la necessitat de protegir el medi ambient.


Àngel Escrivà Lurbe ens parla de l’exposició que encara es pot visitar a la Casa de la Cultura i aprofita per recordar vivències de la seua infantesa al nostre poble.

La part literària del llibre acaba, en aquest cas en una part gràfica, titulada “El rebost de la Memòria” amb fotografies de veïns i veïnes de la ciutat.