Hem rebut al nostre correu una nota d’un amic/ga que ens dóna la gràcies per haver-li obert un nou món de la rebosteria valenciana: la casca. I ens diu que ahir, després del sopar familiar i com a postres, se’n varen menjar una, la primera i compartida per toda la familia.
Ens conta que va llegir l’escrit i aprofitant que havia d’anar a Gandia, allí ho va preguntar i li van recomanar una pastisseria, la Leo. Ens diu que en tenia moltes encomanades, però li’n van poder vendre una, i que era era com la de la segona recepta, la que atribuïem a la PastisseriaTano. També ens explica que la forma era com deiem d’anguila, feta de massapà i farcida de moniato confitat i uns adornaments damunt del cos com merengue solid, amb un ulls fets de perletes com boletes d’anís grans. I el dolç estava damunt d'una espècie de burumballa feta de paper de celofana.
No cal dir que, se la van menjar molt a gust i al final el trosset que quedava… se’l van menjar a la nostra salut i agraint-nos que els haguérem informat d’aquest dolç. També ens han enviat unes fotos de la casca fetes amb el mòbil, amb detalls del cap i tal com va quedar, un trosset menut, després de repartir-la entre els familiars.
Nosaltres, per la nostra banda, dir-li a aquest amic/ga que estem satisfets d’haver contribuït un poc a que es conega aquest dolç tradicional i, sobre tot, encoratgem a tots perquè els pròxims Reis siguen molt més els que facen de la casca el dolç de Reis. Agrarir-li també que, tal com demanàvem, ens haja contat la seua experiencia i, si ens lligen els pastissers del poble, demanar-los que Nada que ve oferesquen la casca com a dolç. Recordeu que el tortell (roscón) no és el nostre dolç tradicional de Reis.
Us reproduïm ara uns fragments (traduïts) d’una noticia d’avui d’Europa Press:
ALBAL (VALÈNCIA), 6 Gen. (EUROPA PRESS) -
Nombrosos forns i pastisseries de la província de València tornen a elaborar en Reis la casca, un dolç amb base de massapà que es va vore desplaçat per l'arribada dels tortells en els anys 60.
La casca, segons ha explicat a Europa Press, Joaquín Galán, propietari del Forn Galán d'Albal, és un dolç realitzat a base de sucre, ametlla, ous, canyella i raspadura de taronja i de llimona, que es pot omplir de moniato confitat o fins i tot carabassa. "Productes de la nostra horta i els nostres corrals", ha apuntat.
A diferència del tortell, la casca no porta sorpresa al seu interior, si bé els forners solen adornar el cercle interior del dolç amb monedes de xocolata i algunes llepolies.
Galán ha indicat que la casca s'elabora "des de molt antic" a València, però que des que va arribar el tortell sobre els anys 60 "ha passat 40 anys o més dormint ". No obstant, ha destacat, forners com ell estan "intentant traure-le una altra vegada, rellançar, perquè la joventut conega les nostres tradicions i els nostres dolços, que són bonics i bons".
-
2 comentaris:
http://www.levante-emv.com/valencia/2012/01/05/casca-valenciana-gana-terreno-dulce-dia-reyes/869995.html
MIra si fa o no fa la Cotorra. Només falta que portes anuncis per ser un diari de debò.
Publica un comentari a l'entrada