L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

divendres, 11 de desembre del 2009

El nostre camp i les nostres taronges de cada dia


Comencen els problemes. Mentre quasi tots els llauradors paguen al sindicat i normalment pel tema de la defensa jurídica dels motors de reg, comencen realment els problemes que preocupen al camperol de Tavernes i pensem que de tota la Valldigna, tot i entendre que afectarà de forma diferent als socis de les cooperatives.
Ens referim als llauradors, que dins d'aquesta calma xitxa de compra – ara no està comprant ningú - comencen a estar preocupats: els que han venut a 700 pts l'arrova de taronges pensen que els colliran tard, quan ja caiguen els kilos per a no pagar-los tant. I això passa perquè estan pensant en què els darrers moviments del comerç són tendents a que abaixe el preu en el camp . Creuen que si això passa la seua taronja tardaran en collir-la. Ací es on es necessita uns sindicats forts i advocats que miren pels contractes, i clar no els troben.
Com deiem s’està pagant a aquests bufets privats per defensar els motors de reg o per negociar el preu a la baixa del gasoil, mentre deixen indefens al llaurador front al producte aparaulat. En fi, he venut bé i no se si el comerç em respectarà el temps idoni per a collir-me la taronja. Sempre preocupats.
També preocupats perquè diuen que algun comerç de Tavernes, vist el preu que ha pres la taronja al poble i ell no poden entrar, ha comprat tres trailers de Huelva. Això són les veus que ens han arribat i ara faltaria saber si els camions són del Marroc, i ací necessitarien el sindicat que paguen indirectament sense saber-ho. Cal que s’investigue d'on ve la taronja que directament fa la competència als nostres llauradors de la vall. Hem d'acostumar-nos, dins d'un marc de llibertat a exigir i parlar clar. Ací és on es necessita el Sindicat.
Per últim comentar-vos la sorpresa que s'ha emportat un llaurador en vendre la navelina i vore com el comerciant li ha donat d'immediat un senyal, uns centenars d'euros directament de cartera a cartera. Impensable i desconegut des de feia temps. Podem donar fe que ha passat. I ens preguntem, si això ho poden fer uns compradors, perquè no ho fan tots? I ens preguntem, si uns comerços, que tenen nom, paguen al mes, no ho poden fer tots?
I per acabar donem una esperança a nivell reduït, la taronja té eixida, hi ha moviment buscant taronja ecològica, i no és un dir per dir. Hi ha demanda, cal preparar-se per poder ofertar. Però d’això la Cotorra ja en farà un altre article.
Mentrestant es paga a uns sindicats indirectament, com bé va dir un president de regants del poble, l'Associació Valenciana d'Advocats, ja que els llauradors segueixen sense enterar-se de moltes coses. Salut per a la collita.... ah! i pel preu!!

1 comentari:

pepegall ha dit...

Pla-Faus, de Beniarjo, quan este estiu comprava taronjes navelines, se cert i segur, que donava dines de senyal, a aarreglo arrobes li venien.

També es cert, que la navel es venia mes cara fa un parell de setmanes, ara els preus han baixat.