La previsió es presenta molt complexa per a la recta final de la setmana, amb una borrasca Filomena que envia aire subtropical des de l'Atlàntic que es mescla amb l'aire fred que tenim instal·lat sobre la Península Ibèrica a partir d'ahir.
Cal sumar també una baix pressió en el nord d'Algèria que amb la pròpia Filomena afavoriran un flux de llevant bastant marcat, oferint una situació marítima molt alterada en aquesta segona meitat de la setmana que, tal com ja hem dit en una altra ocasió, podrà dur-nos ones de 3 metres en la nostra costa e inici de la borrascada i fins i tot de 4/5 metres en dissabte.
El temporal Filomena ja és ací i al País Valencià s'esperen a partir d'avui una segona caiguda brusca de les temperatures i amb això les nevades, i pluja a la resta del territori. De fet ací ja ha començat a plosviquejar. Tot el País Valencià està en alerta taronja per neu i fred. Mireu la cota general a la Península per avui dijous.
La prediccions ja assenyalava per a la passada nit les primeres nevades a les comarques de Requena-Utiel i la Vall d'Ayora mentre al llarg del matí Filomena avançarà cap a Castelló i la neu arribarà als Ports.
El pitjor del temporal arribarà avui dijous i demà divendres amb la previsió que la neu cobresca Alcoi, Montanejos, Utiel, Catí, La Font de la Figuera, Titaguas, Cofrentes i Vilafranca. La cota prevista estarà entre 500 i 700 metres i no es descarta que vegem enfarinades les muntanyes que envolten la Valldigna, alguna de les quals té altituds que superen la cota (Penalba, Montdúver).
Sembla que la situació començarà a millorar a partir del dissabte. El centre de Filomena se situarà enfront de
les nostres costes i això farà que puge la cota de neu i el que caiga siga aigua,
excepte potser en els cims més alts. AEMET no descarta alguns episodis de nevades aïllades a les comarques més interiors.
El diumenge s'espera un dia més estable i també amb molt de fred, amb algun ruixat dispers que serà en forma de neu a partir d'uns 1000 m. El vent bufarà de mestral.
I dilluns per ara és dia d'incertesa pel pas d'un embossament d'aire fred, on alguns models preveuen cota de 200-400 metres.
Estem en una zona de contacte entre les masses d'aire que xoquen, i en pocs quilòmetres poden canviar les coses, i fer cotes més altes o més baixes. Si no veiem nevar, cal pensar que després d'una tardor sense massa pluges, l'aigua prevista sempre vindrà bé al camp i als aqüífers. I com sempre, el consell de molta precaució i prudència.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada