La
casca és el dolç genuí valencià del dia de reis. Ahir ens va alegrar molt escoltar en "A punt" que són molts els llocs valencians que estan recuperant aquesta tradició i han deixat de costat el "roscó" o "tortell", que no és nostre i ens ve imposat en certa manera per la propaganda de les grans marques.
La casca té molt a vore amb els Reis d'Orient, amb la festa dels xiquets i les xiquetes. I no és complicat d'elaborar. Receptes hi ha moltes, diverses, totes basades en ingredients que són pilars de la rebosteria popular valenciana i de Tavernes: les ametles, el sucre, dolç de moniato, ous... Nosaltres hem fet la nostra seguint una recepta familiar.
Ingredients:
1/2 kg. d'ametlla molta
1/2 kg de sucre molt (com si fos farina)
Fins els 100 grs. de farina (optatiu)
7/8 ous (segon grandària)
Llima ratllada
Un poc de canella
Sucre per a la merenga
Previ:
Cal dir que prèviament havíem preparat el confitat per farcir la casca. Enguany l'hem farcida de cabells d'àngel (també es pot usar moniato, crema pastissera...). El confitat l'hem preparat abans, amb els cabells d'àngels al foc amb sucre, ratlladura de llima i una culleradeta de canella, al nostre gust però podeu variar quantitats, segons preferiu.
Procés:
Enguany hem fet la casca en forma de corona o rotllo. Podeu donar-li altres formes, però les més tradicionals són la corona o be enrotllar-la per simular una serp. Hem usat un motlle untat amb mantega perquè no s'apegue. Si no teniu motlle o preferiu usar les mans, el millor és formar un cilindre allargat amb la pasta, que unirem pels extrems i aplanarem un poc.
El primer ha estat moldre l'ametlla i el sucre. Ens agrada usar l'ametlla pelada i crua i moldre-la poc abans, pensem que sap millor. Després hem pastat l'ametlla molta, el sucre i la farina (ben poca) amb uns quants ous (3/4 per començar). Hem afegit primer uns quants ous, pastant, i després n'hem afegit a poc a poc, procurant que la massa no es faça molla, que quede més bé dura. Aparteu a banda 3/4 clares dels ous per fer la merenga que servirà per decorar la casca.
Quan ha estat tot ben pastat, hem fet dues boles amb la pasta. Una bola l'hem usada per fer la base del motlle, damunt de la qual hem repartit el confitat de cabells d'àngel. L'altra bola ens ha servit per tapar-ho tot, com podeu observar en les fotografies.
Ho hem posat al forn, en la reixeta al mig, a uns 180º C. Ens ha tardat a coure uns vint minut. Hem estat vigilant i l'hem tret del forn quan, en punxar amb un furgadents, ens ha eixit tot net. En gelar-se, l'hem desmuntada del motlle.
Hem alçat les clares que havíem separat i hem obtingut la merenga usada en la decoració. En elaborar-la, cal abocar el sucre a cullerades, a poc a poc. Després hem cobert la corona i l'hem decorada de manera senzilla, per tornar a entrar-ho dins del forn perquè la merenga agafe un poc de consistència i color.
La part final, seguint la tradició, és decorar la casca amb llepolies. Nosaltres les hem posades al centre, sobre un llit de serrellets (espumillón en castellà) i amb unes quantes més al voltant, sempre els agraden als menuts i menudes ( i també als majors...!!!). No oblideu que són tradicionals les monedes de xocolate, o alguna figura dels Reis d'Orient també de xocolate... El resultat el podeu vore en la fotografia que obri aquest article.
I ja només queda que tastar-la i... fins a l'any que ve!!!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada