L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.283
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:7.625

diumenge, 21 de juny del 2020

La Chacra sp. ens dóna testimoni d'aigua sense olors ni contaminació.

Hem vist un vídeo per les xarxes que és una gran manipulació sobre la situació del llac. Imatges amb uns aneguets de pocs dies nadant amb dificultat per damunt la Chara sp, gravades en primer pla presumptament per no deixar vore què hi ha més enllà. No hi ha cap pla general que mostre el llac i el gran tolls d’aigua del centre.

Tot un engany, amb el presumpte objectiu de transmetre un missatge a la ciutadania que l’aigua del llac està malament i no poden viure ni els aneguets. Hi ha gent que té fixació (negativa) en el llac de la Goleta. Qualsevol cosa els serveix per a dubtar de la bellesa del lloc, de la qualitat de les aigües del llac i després, voler fer creure que hi ha contaminació i llançar soflames contra l’Ajuntament i el govern municipal.


Es cerca la manipulació i la confusió de la ciutadania unes vegades usant les pràctiques incíviques i reprovables de l’activitat humana (com és llançar plàstics, envasos, botelles...) per voler fer creure un abandó o mal estat de les aigües. Altres vegades usen elements de la natura, cas de la Chara sp., i la transformen en la causa d’una presumpta contaminació, quan la presència denota precisament tot el contrari.

I és tot el contrari: el llac de la Goleta presenta després de les actuacions dels darrers anys, una transparència envejable, estan millor que mai. I un bon testimoni el tenim en la proliferació de la Chara sp, una planta aquàtica submergida (alga verda). La seua presència en el llac (abans no n’hi havia), al costat de les granotes, ens indiquen aigua de bona qualitat. Els llauradors sempre ho han dit: aigua amb granotes, bona aigua.



Volem parlar de la Chara sp. com a garant d’aigua neta, que no està podrida ni contaminada, no fa olor, perquè una de les funcions de la Chara sp. és precisament oxigenar l’aigua. Cal que recordem que és la funció clorofíl·lica, quina missió té, i saber que la Chara sp., com a planta verda que és, la hi realitza.

Cal també saber que la Chara sp. creix i s’escampa quan li pega el sol directe i això passa en els vores del llac, no enmig on el nivell de l’aigua està sobre el metre i mig. ¿Algú s’havia preguntat perquè la Chacra sp. creix en masses verdes a les vores del llac i no enmig? Doncs ho acabem d’explicar.


La Chara sp. es concentra en les vores

El professor de la UPV Josep Andrés Sanchis, ambientalista i investigador de prestigi, en l’informe sobre la naturalització assenyalava que “a conseqüència de la millora del aigua i de la seua transparència, que permet arribar la llum al fons del llac, ha aparegut i ha proliferat recentment una macrófita, la Chara sp, planta aquàtica submergida (algues verda), que forma grans prades que serveixen d'aliment i recer a nombrosos animals, oxigena l'aigua, disminueix els nutrients del fons i l'aigua- La seua presència indica aigües de bona qualitat”.

Un recent treball de Final de Grau (any 2017) d’Alba marí Romero titulat “Seguimiento ambiental del lago urbano de La Goleta (Tavernes de la Valldigna tras la primera fase de restauración” recordava que “en el año 2005 se realizó un dragado del lago. Fue en este momento cuando se construyó la actual isla donde nidifican diversas aves (patos y gansos mayoritariamente), estas aves contribuyen en gran medida a la problemática del lago a causa de la constante aportación de materia orgánica".

Aigües transparents

I remarca com la vegetació existent va ser eliminada en el 2005: "...No existe vegetación, pero no siempre ha estado así. Durante un tiempo sí que había vegetación en el lago propia de marjales y zonas húmedas como el carrizo (Phragmites australis) que contribuía a una mejora de la calidad del agua. La falta de un adecuado mantenimiento de la vegetación hizo que se decidiera retirarla por considerar que afectaba negativamente a la estética del lago”.

Ésta ben clar, no? El govern del 2005 va retirar tota la vegetació natural del llac perquè “afectava negativamente a la estética del lago”. Un greu error, amb efectes de mortalitat de peixos per manca d’oxigen en períodes de sequera i calor els anys següents.


La naturalització del llac de la Goleta, duta a cap els darrers anys pel govern municipal de Compromís, és una tasca que no podem considerar mai acabada. La natura és canviant i el llac està ubicat a una zona molt sensible per les afeccions dels temporals. Les actuacions des de l’Ajuntament, la seua cura i conservació, i fins i tot la millora, és també cosa de tots els vallers i valleres. Les nostres petites accions, com simplement procurar no embrutar, ajuden a conservar net i polit aquest punt privilegiat.