L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dijous, 6 de juliol del 2017

10 milions en reposar arena a les platges, 10 milions llançats al fem





El Govern de Rajoy és va gastar 10 milions d'euros en 2016 en abocar arena en les platges espanyoles, i bona part d'aqueixa arena és arrossegada i desapareix amb la primera maror, tot dins d'un cicle ruïnós que ha incrementat els efectes del canvi climàtic. També l'urbanisme en la costa i l'ocupació de cursos fluvials tenen molt a veure en fer que els sediments no arriben a les platges. 


La reposició d'arena és una pràctica habitual amb desenes d'actuacions cada any. No fa falta ni recordar les actuacions de la Goleta, que acaben en no res després d’un fort temporal, com veieu a les imatges que publiquem.  Podem parlar de Piles, o el Postiguet a Alacant i més lluny les de Tarifa (Cadis), La Magdalena a Santander o el Puertito a Tenerife, a manera d'exemple.


La catedràtica de Geografia de la Universitat de València Eulalia Sanjaume explica que "és tirar els diners a la mar" perquè no es tallen les causes de la deterioració de les platges, i que no és altra que l'acció humana en el litoral,  amb multiplicació d'embassaments en els rius, la urbanització de la costa i l'ocupació dels llits del rius.



Per a Sanjaume, l'abocament d'arena és "una mesura pal·liativa que, a més, no es fa bé" perquè solament s'atén a la platja que es veu. "Es posa l'arena damunt i les ones i el vent se l’emporten" sense abordar la platja submergida que s'estén fins on l'onatge ja no afecta al fons. 


Injecció artificial


A la mar no li arriba el material que forma les platges, majorment els sediments dels rius. Sembla estranys, però en el cas de la costa valenciana, qui més aporta són els sediments del riu Ebre, però el 98% del material ara queda atrapat en els embassaments del riu. Els estudis indiquen que sediments de l'Ebre van cap al sud, almenys fins els cap de Cullera.  Però ara no hi arriben, i es desenvolupa un programa pilot per a realitzar injeccions artificials de sediments aigües avall de les preses que retenen arena en el riu Ebre.


El canvi climàtic empitjora la situació

La causa principal de la desaparició de platges (que es maquilla amb abocaments d'arena) està en la falta d'aportació de sediments, sense oblidar les conseqüències del canvi climàtic.

El document sobre Impactes en la Costa Espanyola del 2014, del Ministeri de Medi ambient, arreplega que "les platges, dunes i penya-segats, actualment en erosió, continuaran erosionant-se a causa de l'ascens del nivell del mar i, en menor mesura, per augment en la intensitat de l'onatge"

La conclusió: al ritme actual d'escalfament de l'aigua del mar, preveu per al 2040 que les platges valencianes poden experimentar reculades entre 1 i 2 m.

Eulalia Sanjaume indica que l'única manera de pal·liar el dany és "compensar-ho de manera artificial" però demana una acció més estudiada i un canvi en el tipus d'arena utilitzat en aquestes reposicions: "És massa fina i se’n va fàcilment". Si els grans en les costos valencianes són de 2 mil·límetres, s’hauria de posar, per exemple, arena d'un centímetre. Quasi grava. I això no és popular ni sembla ser que ho acceptaria la gent. Si que faria rendible la inversió pública però... qui pren eixa mesura? 


4 comentaris:

Anònim ha dit...

Diners tirats al blau de la mar.

Anònim ha dit...

Diners tirats a la butxaca d'algún "amiguito del alma"...

Propietari de sequer. ha dit...

I tot aixo es culpa de Rajoy. !!!!!!

Ostras 😲 q malos son.

Anònim ha dit...

Rajoy te culpa en els diners que es gasten i deixa a banda projectes definitius.