L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:1.717
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 33.776

dimecres, 16 de gener del 2013

PLENARI DE GENER: El plenari aprova una pujada de 0'66 i 0'83 cèntims al trimestre en el preu de l'aigua potable.


El plenari de dilluns, amb els vots del govern municipal, va aprovar la nova taxa del preu de l’aigua potable per al casc urbà de Tavernes i de la platja. El PP es va abstindre.

El consum d'aigua fins 21 metres cubics, tindrà una pujada trimestral global (el servei, comptador, clavegueram, canon de sanejament...) de 0’66 euros (66 cèntims) i de 0’83 cèntims per al tram de consum de més de 21 m3 en el casc urbà de Tavernes, mentre que a la platja será de 2’28 euros (2 euros i vint-i-vuit cèntims), també al trimestre, fins els 21 m3.

En conjunt, la taxa s’ha calculat tenint en compte un increment estimat del cost del servei, inclós el fons de renovació de la xarxa, del 2’69% respecte al 2012. Aquesta pujada seria la més menuda des què es va adjudicar (any 2006) la concessió de l’aigua potable i clavegueram a l’empresa Aquagest Levante SA.

Cal indicar que el preu de l’aigua potable és diferent segons el tram de consum. Actualment es contemplen dos trams: un menor de 21 m3 al trimestre i un altre superior a eixe consum. Això implica que en el casc urbà, el m3 d’aigua es pague a 0’51 i 0’55 cèntims els dos trams esmentats, mentre que a la platja és 0’76 i 0’84 cèntims, segons el tram.

El PP es va manifestar a favor del preu aplicat però no va recolzar la proposta tècnica perquè, en paraules de la regidora Raquel Escrivá no li semblava bé el criteri de trams que creu penalitza a les famílies nombrosos i demanava buscar criteris més subjectius.


La regidora de Compromís-Bloc, Llum Sansaloni, responsable de l'àrea, afirmava que s’ha de vore la globalitat perquè família nombrosa no és equivalent a família necessitada i considerava que, en l’aplicació de trams, hi havia una discriminació positiva perquè l’aigua és un valor escàs i ha de pagar més aquell que més en gaste. I li preguntava a Raquel Escriva, perquè quan el PP li va concedir la concessió de l’aigua potable a Aquagest no va pensar i va posar eixes condicions que ara demana.

Llum Sansaloni afirmava que no es compren l’interés que té ara el PP en les famílies nombrosos si abans no en va tindre cap i no pensava en elles quan cobrava per avançat 2 milions del canon (fins el 2026), o també quan van incloure per decret d’alcaldia el cost de 550.000 euros corresponent a la interconnexió poble-platja. Aquests conceptes son els que segons la regidora de Compromís-Bloc tenen repercusió negativa perquè pugen molt més el rebut i ho paguem tots. La regidora considerava que un augment de 0,66 i 0,83 céntimos al trimestre és plenament assumible pels veïns.

La taxa 
 
Cal saber que l’Ajuntament no posa el preu que vol a l’aigua potable, sinó que ve derivat de l’aplicació d’una taxa, que es calcula segons llei i sempre en relació amb els cost del servei. Totes les taxes són autosuficients per llei, és a dir, els ingressos per la prestació han de ser els mateixos que les despeses per oferir-lo, inclosos impostos i beneficis. 

I per calcular els costos, se sumen les despeses d’explotació, de personal, electricitat, control analític, conservació i manteniment de tot tipus d’instal·lacions, altres despeses (impostos, arrendaments, assegurances, despeses d’oficina, riscos laborals....), despeses generals i benefici industrial, amortitzacions i el fons de renovació. I eixos costos són el que ha d’ingressar Aquagest mitjançant el cobrament del servei que presta.

Cal indicar que la proposta aprovada pel plenari no és definitiva, perquè qui ha d’aprovar realment el preu d’aigua és la Comissió de Preus de la Generalitat Valenciana.
-