L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dimarts, 8 de gener del 2013

INFORME: Un estudi de la Unió de LLauradors i Ramaders demostra que durant el govern del PP, el poder adquisitiu dels nostres llauradors ha baixat un 159 %



Que l’agricultura valenciana no passa pels seus millors moments, no cal que ho diguem nosaltres. Només cal fer una volteta pels termes municipals dels poble de la Valldigna per trobar-hi centenars i centenars d’horts abandonats, i si parlem de preus…. Ai, mare, si parlem de preus!!! les taronges es vénen a preus iguals i algunes varietats a meny que es venien a l’any 1995, quan el PP va pujar al govern de la Generalitat. 

Tot això ho demostra un estudi realitzat per la Unió de Llauradors i Ramaders que ens diu que des de 1998 el poder adquisitiu dels agricultors valencians ha baixat un 159%, un fet que fa insostenible el cultiu de productes pels costos de producció i la caiguda de preus, com acabem de dir. 

Els agricultors i ramaders del territorio valencià acumulen aquesta pèrdua del poder adquisitiu segons l’estudi de La Unió, que a més situa l’increment de la renda agrària valenciana en eixe periode en el 16% –259 milions d’euros– mentre en el mateix temps han patit una pujada del 42% en l’IPC.

Altres dades de l’estudi indiquen que la renda agrària valenciana se situa entorn els 1.873 milions d’euros, mentre i la del conjunt de l’Estat en 23.433 milions. Això vol dir que el sector agrari del territorio valencià només suposa el 8% del total. 

Amb eixes dades, les deduccions són molt clares i els tòpics sobre la riquesa agrícola valenciana, el nostre comerç i la nostra exportació agrícola… és cosa de la història, i estem molt lluny d’aquells temps de postguerra civil quan l’exportació de la taronja valenciana salvava gran part de l’economia espanyola. Així ens han pagat després els del Madrid i els seus partits acòlits de la nostra terra, el PP i PSOE, sempre sacrificant la nostra agricultura per millorar la pesca o els productes d’altres zones de l’Estat. I això sí que ho diguem nosaltres, no l’estudi de la Unió. 

El que sí diu l’estudi és que en els últims 15 anys, tots de govern del PP al nostre territori, la població activa del sector –exclosos els jornalers acollits al règim general– ha disminuït un 2%, en 1.700 persones, davant l’augment de la població activa total del 44%, en 757.900 persones. Així, la població activa agrària ha passat del 5,21 al 3,56% del total. Tampoc cal ser massa llestos per a comprovar-ho i només cal mirar en quin sector d’edat es troben la majoria de la gent que té com a única ocupació el camp, encara que això haja canviat un poc aquests dos anys de crisi industrial i de la construcció.

I més encara: respecte a la població aturada, ha augmentat un 167% des de 1998 en el sector agrari valencià, en 15.400 persones, mentre en el mateix periode la taxa general a nivel autonòmic ha estat d’un 140% i en termes absoluts de 400.400 persones. La taxa de desocupació agrària ha passat del 10,17% al 27,6% en el periode de govern del PP, cosa que constitueix un augment del 171%. 

Amb tot això, s’esta produint el que l’oposició considera una explotació de la gent temporera del camp per empreses temporals. El mes de maig, EU va preguntar al Congrés les actuacions que realitzava el Govern de Rajoy per evitar l’explotació que pateixen molts collidors de taronges. Fins el moment, EU ha confirmat que el govern del PP espanyol no han donat dades de sancions ni l’evolució en els últims anys, una informació que considera vital per saber la política duta a cap i si aprofita per impedir l’avanç de practiques fraudulentes, o pel contrari, van en augment davant la crisi. 

I recordar, i açò també ho diguem nosaltres, que les competències están transferides al govern valencià, recordar que tenim una Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació que suposem que entre les funcions més importants estarà la d’impulsar polítiques favorables al sector i als nostres agricultors. Sembla ser, si atenem les dades de dalt, que d’això res de res. 

Més informació:

 -

2 comentaris:

Estruch ha dit...

Jo en l'any 89 recorde perquè després vaig vendre l'hort, doncs així i tot ja no en rentaba, vaig vendre les navelines a 450 pessetes, es dir, dos euros i pico , quasi tres, i la fanecada , en el Massalari a més d'un milió : Més alts preus que ara .

Robinjut ha dit...

Ara resulta que els jubilats tampoc poden entretindre's al camp. Notícia en:
http://www.lasprovincias.es/v/20130111/safor/malestar-xeraco-tras-sanciones-20130111.html

Hisenda dirà que és treball en negre, que han de cotitzar, que cobren pensió o atur. Tot correcte i raonable, però que coincidència que sempre ens toca primer als mateixos desgraciats, mentres els grans terratinents o empreses fan i desfan com volen i no tenen cap inspecció. Atents que després aniran a per les que fan escales o cuiden huelos, i molts empresaris i polítics corruptes de rositas, molts d'ells col·locant-se i furtant amparats per la llei.