L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:1.717
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 33.776

dijous, 4 de novembre del 2010

ARTICLE D'OPINIO: Canvis amb la reforma laboraI

Per tal que els treballadors estiguen informats dels canvis reals que s'han fet en la reforma laboral, i en tinguen una visió no alterada, els proporcione un resum que he fet, del butlletí informatiu presentat pel Govern d'Espanya, Ministeri de la Presidència, a través de la Delegació del Govern en la Comunitat de València. Espere que els siga d'utilitat.
La reforma laboral aprovada pel Govern i en vigor des del passat 18 de juny, en resum introdueix aquests canvis:

-Que les indemnitzacions per tipus de contracte es mantenen en el contracte ordinari (45 dies) de foment d'ocupació (33 dies) i acomiadament per causes objectives (20 dies). Canvia en el contracte temporal que estava en 8 dies i passa amb la reforma a 12 dies.
Açò es deu al fet que l'objectiu és que molts dels treballadors temporals passen a un contracte indefinit.
No s'abarateix l'acomiadament, ja que segueix tenint les mateixes indemnitzacions i fins i tot augmenten en el cas del contracte temporal. El que sí s'abarateix és el cost de l'acomiadament per a l'empresa (quan siga per causes econòmiques) ja que 8 dies els abona el FOGASA (fons que es nodreix exclusivament de cotitzacions empresarials)

-Els contractes per obra i serveis (abans renovables sense limitació) ara, amb la reforma, es limita el temps màxim dels contractes (36 mesos ampliables a 12 més per negociació col•lectiva), acabats els quals el treballador passa a ser fix automàticament. Al seu torn es fa més estricta la pràctica de contractació temporal una vegada i una altra per part d'una mateixa empresa. Se suma a tot açò la pujada de la indemnització abans esmentada. Tot açò per tal d'evitar l'abús del contracte temporal en treballadors que no tenen caràcter temporal, i propiciar l'ocupació més estable.

-A Espanya se signen aproximadament 1.200.000 contractes, dels quals el 92% són temporals. Amb la reforma se'n beneficien en quatre dies més d'indemnització i l'oportunitat de passar a tenir contracte indefinit.

-El contracte de Foment de l'Ocupació, amb una indemnització vigent des de l'any 1997 de 33 dies i que deixava exclosos als homes entre 31 i 44 anys, passa ara amb la reforma a no tenir límits d'edat, ni de sexe. També tenen l'oportunitat els aturats que en els dos anys anteriors tingueren contracte temporal a accedir a un contracte de foment, així com els que porten almenys tres mesos d'atur.
Es contempla la possibilitat així mateix que conclòs un treball indefinit, puga celebrar-se un contracte de foment amb una altra empresa diferent.
L'objectiu d'aquests canvis és que els treballadors passen de tenir una ocupació temporal (8 dies d'indemnització) a tenir treball indefinit, amb molts més drets laborals i 33 dies d'indemnització. Així mateix, als treballadors que en els pròxims mesos isquen de l'atur, els han de fer directament un contracte de foment d'ocupació en lloc d'un temporal.

-Quan un treballador amb contracte indefinit se n'anava voluntàriament de l'empresa a una altra de diferent, perdia el dret a la indemnització que hi havia acumulat; no obstant això ara amb la reforma i a partir de l'1 de gener de 2012, tots els nous contractes indefinits comportaran un Fons de capitalització; hom vol dir amb açò, que un treballador s'endurà amb ell els drets acumulats en aqueix Fons, al llarg de tota la seua vida laboral i podrà fer-ne ús en els supòsits d'acomiadament, mobilitat geogràfica, activitats de formació o en la jubilació. Això és el denominat model austríac, que aporta més seguretat al treballador i amplia les seues possibilitats de canvi de treball i empresa.


-Quant a l'acomiadament, anteriorment una empresa amb dificultats, passava sempre a la solució de l'acomiadament, i si encara així no millorava la seua situació, passava al tancament total de l'empresa. Amb la reforma la solució de l'acomiadament passa a ser l'última possibilitat. L'empresa s'ha de plantejar obligatòriament reduir els horaris, ajustar torns, modificar funcions de treball i l'aplicació efectiva de clàusules de rebaixada salarial. Per a açò s'ha de posar l'empresa d'acord amb els representants dels treballadors. En cas de no arribar a un acord, hi haurà un arbitratge, que serà d'obligat compliment.
Amb aquesta reforma el treballador manté la seua ocupació i els seus ingressos, sent la part que es redueix de jornada cobrada a càrrec de la Desocupació (model alemany)

-Amb la reforma es concentren les bonificacions en els joves aturats sense formació i en els treballadors madurs en desocupació de llarga durada. Es mantenen les previstes per a persones discapacitades, les dones víctimes de violència de gènere i els majors de 60 anys.

-Els contractes de formació ara tenen protecció per desocupació i passen de ser reconegudes de 21 anys a 24. Es millora també el salari que abans era d'un percentatge del Salari Mínim Interprofessional (SMI) a ser del 100% del SMI, des del segon any.


Rocío Matamoros Valdés