L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 923
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 31.131

divendres, 19 de maig del 2023

El PSOE i el PP rebutgen una moció de Carles Mulet i voten en contra del valencià en el Senat

 

El senador Carles Mulet, que va estar ahir en l'acte central de campanya de Compromís, ha vist com el PSOE i el PP li han rebutjat i  han impedit que prospere en el Senat una proposició de llei impulsada per Compromís que reclamava que els ajuntaments dels territoris bilingües puguen mantindre els senyals de trànsit en valencià. 

La proposició de Carles Mulet demanava la modificació de l’article 56 de la llei de trànsit espanyola que diu:

 “Les indicacions escrites que s’incloguen o acompanyen els panells de senyalització de les vies públiques, i inscripcions, figuraran en idioma castellà i, a més, en la llengua oficial de la comunitat autònoma reconeguda al respectiu estatut d’autonomia, quan el senyal estiga ubicat a l’àmbit territorial de la comunitat esmentada”

 

.

La iniciativa de Compromís volia un canvi de la redacció i on es diu:

 "figuraran en idioma castellà i, a més, en la llengua oficial de la comunitat autònoma"

 que es canvie per

 "figuraran en idioma castellà o en la llengua oficial de la comunitat autònoma".  

La diferencia està clara: en una o altra llengua oficial, però no obligatòriament en castellà i, si de cas, en valencià de acompanyant, però sempre en castellà primer.

El senador de Compromís ha recordat que el Tribunal Constitucional ha indicat que és inherent a la cooficialitat que, en els territoris on existeix, la utilització d'una llengua o altra per qualsevol dels poders públics tinga en principi la mateixa validesa jurídica. 

El Tribunal Suprem decidirà les pròximes setmanes el recurs presentat, perquè com ha explicat Mulet, "no s'entén la imposició del castellà si totes dues llengües són oficials en