L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.698
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:3.512

divendres, 26 de març del 2021

Tavernes identifica les restes de 7 veïns vallers represaliats pel franquisme, entre ells l'alcalde republicà Vicente Gómez


Set famílies de Tavernes podran recuperar les restes òssies dels seus parents, víctimes de la repressió del franquisme en acabar la guerra civil, afusellats en el denominat “Paredón España" i enterrats en la fossa comuna 112 del Cementeri de Paterna.  Entre les restes que ara recobren nom i cognoms després de ser identificades per un laboratori de Madrid, a través de les proves ADN, està Vicente Goméz Mari, alcalde de Tavernes en temps de la República (foto superior).

Vicente Gómez va ser l’únic valler afusellat el dia 9 de desembre del 1939 (la sentència d’afusellament s’havia de complir el dia 8, i es va endarrerir un dia per ser la celebració de la Immaculada) i va ser enterrat en la segona saca, mentre els altres vallers ho foren el dia 30 de novembre, i formaven part de la primera saca, l’enterrada més fonda.

 

Imatges que són història: la fossa 112 abans dels treballs d'exhumació i en acabar les treballs, el 21 de novembre del 2018

Els treballs en la fossa, per als quals l'associació ha comptat sempre amb el recolzament i ajut de l'Ajuntament, permeteren exhumar les restes mortals dels  12 vallers, que juntament amb el centenar total, foren traslladades a Madrid, a un laboratori especialitzat, per iniciar les proves d’identificació basades en l’ADN.   

La identificació de 7 dels 10 vallers dels quals s'ha pogut efectuar gràcies a les mostres d’ADN obtingudes de familiars directes. A les restes d'altres 2 vallers no se les ha pogut aplicar cap analítica perquè,  malgrat la tasca i esforços investigadors de l'associació de "Familiars de Víctimes del Franquisme de la Fossa Comuna 112 de Paterna", no s'han pogut localitzar  familiars.

Carmen Gómez i Noe Alberola, regidora de Memòria Història, amb les caixes de restes òssies moments del viatge al laboratori de Madrid
 

Identificació per ADN mitocondrial

La identificació no ha estat una faena senzilla, i en molts casos ha suposat haver de prendre decisions dures, com fins i tot, la d’haver d’exhumar familiars directes ja morts per poder aconseguir mostres d’ADN, sobre tot mitocondrial, en haver resultat no vàlides les obtingudes de familiars que encara viuen. 

Entre les set persones que s’han pogut identificar, gràcies a l’ADN mitocondrial que es transmet per via materna,  es troba Vicente Gómez Mari, alcalde que va ser de Tavernes en la República, i avi del que es la presidenta de l’associació, Carmen Gómez, una de les persones que més ha lluitat per dignificar la memòria del seu avi i de la resta de represaliats de la fossa, perquè d’això es tractava: de dignificar la seua memòria i aconseguir que descansaren junt als seus familiars.

Tavernes dedica un carrer a la memòria de Vicente Gómez Mari
 

Carmen Gómez, presidenta de l’associació, ens comentava que, dins la satisfacció que suposa aquest fet, et queda un desassosec quan veus com hi ha restes de 3 persones exhumades que no coneixem els seus parents, però es mostrava esperançadora perquè el camp de la genètica avança i s’estan aplicant ja noves tècniques que donen millors resultats, i no es pot descartar en un futur arribar a la plena identificació.

No solament són de Tavernes els veïns identificats: en total hi ha 21 restes òssies de la fossa 112 de Paterna que ja tenen nom i cognoms i,  on a més de les 7 de Tavernes, cal citar els 5 identificats de Cullera (Tavernes amb 12 i Cullera amb 19  són les localitats amb més afusellats enterrats a la fossa)  que es completen amb d’altres d’Oliva, Carlet, Albalat de la Ribera, Castelló (antic Vilanova de Castelló) i Alcasser.

Lliurament al cementeri de Paterna el dia 3 d'abril 

El dia 3 d’abril està anunciada l’entrega de les restes identificades als seus familiars, en un acte íntim i sense aglomeracions per les circumstàncies Covid-19 que tindrà lloc al cementeri de Paterna. Cal indicar que la llei obliga, després de la identificació realitzada a Madrid, que les restes òssies tornen al cementeri d’origen, i després els familiars facen la tramitació d’entrega i trasllat a les respectives poblacions.

Treballs en la fossa 112: 2 x 2 metres i fins 5 metres fonda per contenir 100 cossos

Uns tràmits que no estan exempts de problemes i dificultats en haver-se de complimentar un expedient per cadascun dels cossos identificats, cosa que suposa  paperassa administrativa, entre la qual hi ha indicar el responsable de cada resta i a quin cementeri es trasllada. L’ajuntament de Paterna ja ha publicat el corresponent edicte autoritzant la entrega i el trasllat.

Posteriorment, cada poble  organitzarà el seu propi acte d’enterrament junt els familiars. A Tavernes s’ha previst per al dia 10, i també serà familiar i íntim i amb totes les mesures de seguretat Covid.

Tavernes recobra la identitat de set veïns que visqueren l'horror i patiren persecució i la mort per defensar les seues idees, els seus ideals i la legalitat republicana nascuda de les urnes. Ara, després de més de 81 anys, les seues despulles podran descansar en pau, recobrats de l’oblit, i amb la recuperada dignitat,  junt als seus familiars.