L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:1.717
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 33.776

dissabte, 1 d’agost del 2020

L'Ajuntament reinicia les activitats educatives i divulgadores de Bolomor després del confinament Covid-19


El jaciment paleolític de Bolomor va reiniciar ahir divendres i al llarg del dia d'avui dissabte,  les activitats educatives i de posada en valor del jaciment després del parèntesis obligat pel confinament de la Covid-19. 

L’Ajuntament de Tavernes vol donar nou impuls a unes jornades que permeten al públic conèixer el jaciment i, per donar suport i recolzament a la primera activitat post-confinament. El divendres van comptar amb la presència de la Secretaria Autonòmica de Cultura, Raquel Tamarit Iranzo i del senador Carles Mulet,  que foren rebuts per l' Alcalde Sergi Gonzàlez, i membres del grup municipal de Compromís.


Tant Raquel Tamarit com Carles Muret s’interessaren molt pels projectes que du en ment l’Ajuntament, els projectes de futur per a fer del jaciment un centre de cultura, alhora que un atractiu més de la Valldigna que puga aportar un turisme diferent al llarg de l’any.

Els treballs de divulgació i posada en valor del jaciment de Bolomor compten amb la col·laboració de la Diputació de València i han estat coordinades pels regidors de Compromís, Anna Bellver, i Josep Llàcer.

Activitats que recreen una estada a Bolomor... fa mig milió d’anys!

Els assistents als tallers del Parc Arqueològic Bolomor -Centre Experimental Bolomor assistiren ahir a una recreació de les escenes de caça, de com feien el foc, com i quins utensilis utilitzaven per cuinar, com és feien les eines de caça, quina flora i fauna podíem trobar a la Valldigna durant l'època en què Bolomor estava habitada... en resum, un ampli i didàctic recorregut de l'evolució humana i de la vida dels neardentals.  A més a més, pogueren gaudir de la música de “Neonymus”, feta amb instruments de la prehistòria i que ens condueix a imaginar la Valldigna d'altra època.



El govern de Compromís de Tavernes porta anys posant en valor el nostre patrimoni cultural i turístic i al voltant del jaciment s’han executat projectes que han millorat l'accessibilitat, l'entorn i han dotat de nous espais als visitants per facilitar el coneixement del jaciment.

La regidora Anna Bellver, que ha coordinat el treball interdisciplinar de l’equip de regidors de Compromí mostrava ahir la seua satisfacció perquè, després d’un llarg temps d’inactividad per la Covid-19  “ens complau moltíssim la realització de les jornades  al Parc Arqueològic de Bolomor, amb les quals ens apropem a viure la prehistòria a les faldes d’un jaciment excepcional com és la Cova del Bolomor”.


Anna Bellver: L’Ajuntament està totalment implicat en impulsar un parc arqueològic

La regidora Anna Bellver ha remarcat el fet que, situat a   la vora de la nostra Mediterrània, el jaciment ens permet descobrir els orígens i les característiques del poblament paleolític europeu, les formes de vida neandertals i d’altres homínids que els precediren.

“Les llars de foc, la socialització, el naixement del llenguatge, l’oralitat, el naixement de vincles familiars i sentiments de pertinença de grup, la cultura, la creativitat... tot això, que és bàsic a la nostra civilització va començar a plasmar-se a Bolomor, i a evolucionar amb els primers pobladors valencians i de la Valldigna” indicava.


I és que no podem deixar de costat que, a Bolomor, al jaciment de Tavernes, trobem les restes humanes més antigues de les terres valencianes, però també canvis en els modes de vida d’aquests antics homínids han estat descoberts per primera vegada en aquest jaciment, sobre tot la confirmació de conductes noves en la utilització dels recursos alimentaris i les pautes d’adquisició dels mateixos.

“Bolomor és un patrimoni històrico-cultural únic i és per això que des de l’Ajuntament som conscients de la seua importància i treballarem per tal d’impulsar el projecte del parc arqueològic” ha confirmat Anna Bellver.


L’Associació Cultural Bolomor, alma mater en la posada en valor

La regidora Anna Bellver ha efectuat una lloança del treball que efectua aquesta associació, amb un treball encomiable i esforços inesgotables. “Gràcies  a la seua implicació i una veritable passió, amb la realització de nombroses visites guiades i tallers didàctics organitzats amb la col·laboració de l’Ajuntament de Tavernes i la Diputació de València, apropen el nostre tresor patrimonial a centenars de visitants des de fa ja uns anys”.

Gràcies a totes estes accions conjuntes, el jaciment de la Cova del Bolomor és un referent científic, turístic i cultural, no només al País Valencià, sinó a nivell europeu.  “ Bolomor encara ens ha de contar moltes històries més, queda molt per descobrir. Esperem que ens acompanyeu sempre i les generacions futures puguen seguir esbrinant qui som i com vivíem els nostres avantpassats. El passat sempre ens farà posar els peus a terra del present i els ulls i la mirada més clara al futur”.