L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dijous, 20 de febrer del 2014

Una gran xerrada i gran debat ens va oferir la cinquena sessió del "I Cicle d'Economia i Territori"


Els participants en el debat

El cicle Economia i Territori organitzat per la regidoria de Foment Local en col·laboració amb la UPV (Campus de Gandia), tractava en la cinquena xerrada sobre les activitats per a la difusió d’idees i accions vinculades amb el foment de l’activitat econòmica i l’emprenedoria.

Una xerrada molt interessant, molt instructiva amb les intervencions assenyades, realistes i molt concretes i adients de l’alcalde de Tavernes, Jordi Joan; Josep Roselló, gerent de Don Hierro i Josep Pastor, director de la EPSG de la UPV, moderada per Pau Pérez, d'EURAM de la Safor, i on només fa faltar precisament qui més hauria d’haver estat present: el sector industrial i empresarial de Tavernes.

L’alcalde de Tavernes, Jordi Joan, iniciava el debat sobre "Indústria, universitat i innovació. Les claus de l’èxit empresarial", explicant el paper de l’Administració en aquesta tríade, i afirmant que en el cas de l’Administració local el paper és crear un brou de cultiu perquè la relació entre aquests aspectes siga fluida.

Jordi Joan va reivindicar el paper dels titulats superiors –els doctors- tant en la indústria com en la innovació i va criticar la seua situació actual on després de la inversió feta en la seua preparació han d’emigrar fora d’Espanya, cas que també va ser denunciada per la resta de ponents.

L’alcalde va demanar més competències municipals a l’hora de poder enllestir projectes innovadors amb les empreses locals i la universitat remarcant que actualment vivim una època de retallades de finançament en els Ajuntaments i que està sobre el 10%, molt lluny del que demana Europa que es done als Ajuntaments, que és 33%, la tercera part dels recursos globals de l’Estat. Igualment va destacar la fal·làcia de culpar els Ajuntaments dels problemes actuals quan el 80% del deute actual el té l’Estat, el 15% les autonomies i només el 5% és la part dels Ajuntaments.

La intervenció de Jordi Joan va acabar amb una explicació del que fa actualment l’Ajuntament a través de la regidoria de Foment, a saber entre altres, la signatura de convenis amb la UPV que ha permés dur el projecte d’emprenedors, realitzar el I Cicle d’Economia i Territori, formar part de la Catedra d’Innovació de la UPV a més d’accions i difusions a nivell d’emprenedurisme local, cas de l’Agencia de Desenvolupament Local, el Viver d’Empreses o les accions de formació i difusió dirigides als IES de la ciutats.

Igualment va assenyalar les dificultats urbanístiques que avui dia té Tavernes quant a la projecció de polígons industrials remarcant que el PGOU vigent no aprofita perquè tots els polígons marcats tenen problemes i afeccions que estan impedint el seu desenvolupament, així com altre problemes derivats dels tràmits administratius remarcant que cal un canvi en la legislació que facilite als emprenedors establir les pròpies empreses.

Josep Roselló, gerent de Don Hierro
 Josep Roselló, gerent de Don Hierro va explicar l’experiència personal en el món industrial  i explicar amb exemples basats en els productes que fabrica com ha estat l’evolució del disseny i de la innovació en l’empresa i com havia obert nous mercats a Europa, en base a factors com I+D i la qualitat del producte que ofereixen.

La nova línia “Abrásame” de parrilles va servir per il·lustrar un món que molt desconeixíem de l’empresa vallera on es veia clarament l’aposta per la innovació i per la qualitat, i tot com a simbiosi i conjunció assenyalava Roselló de la bona relació que mantenia amb els equips investigadors de la UPV.

Roselló va remarcar que cal un esperit emprenedor en la joventut, que ser jove no implica no ser capaç – ell i el seu germà van començar amb 22 i 23 anys- i no s’han de conformar en treballar per a altres, sinó crear la pròpia empresa.

“Tot no està inventat”, afirmava i per tant cal dedicar esforços a dur endavant les idees a fer-les possibles –i ací va citar el cas del suport de pernil plegable i d’acer innoxidable- però si ens hem de quedar amb una frase millor la que resum la filosofia d’aquesta empresa puntera de Tavernes, pensar “que el got sempre està mig ple”, és a dir, l’esperit de superació, de millorar i sobre tot d’innovar i recolzar la investigació, per a la qual cosa afirmava formen part i col·laboren en diversos projectes i entitats cas de la UNOE o la AIMME, organismes que representen la simbiosi entre el mon empresarial i el món investigador universitari.

Una vista de la sala de plens
Josep Pastor, director de la Escola Universitària de Gandia, va parlar sobre que pot oferir la UPV Campus de Gandia a la comarca, on va explicar detalladament que s’ofereix actualment i tots els equips d’investigació creats i que es posen a disposició de l’empresariat comarcal. 

L’aposta per la comarca afirmava que venia després del reconeixement d’errors passats i l’aposta actual és trobar nous camins per implicar-se en el teixit productiu i empresarial de la Safor-Valldigna.

La Universitat ha d’estirar i fort del carro” remarcava Pastor que explicava com la UPV havia creat un entorn per a les empreses, i això es notava també en el món de l’emprenedurisme on ja hi ha sobre un 9% amb voluntat de crear la pròpia empresa. 

Josep Pastor concloïa indicant que els sectors empresarials valencians s’han de recolzar més en les universitat i per tant “també la societat ha de tirar de les universitats”.

Acabades les intervencions es va obrir un torn de paraula als assistents, on un dels temes tractats va ser la gran i espessa burocràcia que cal salvar per a complir els tràmits administratius, cosa que no facilitat res la creació de noves empreses ni dóna oportunitat als joves per ser empresaris.

1 comentari:

GORDON GEKKO ha dit...

Interessant xarrada. Molt interessant.

Em va sorprendre agradablement els serveis que la Poiltècnica dona a les pymes en el que I+D es referix. Jo tenia una idea més dolenta de la Universitat, desapegada del món real, de la selva dels negocis. Però he de reconèixer que el discurs del membre de la Politècnica va ser realista, autocrítica i posant de manifest les possibilitats d'innovació que es posen a l'avast del petit empresari que ho necessite.

Però a mi personalment em va agradar molt el plantejament del senyor Rossell, gerent de Don Hierro, i el seu concepte d'espirit emprenedor. El fracàs és part del procés cap a l'èxit. En el model anglosaxó això és sinònim d'experiència empresarial ací....de desprestigi social i soterrament de per vida. Eixa és la clau que en la meva opinió cal potenciar ací. Molt volen montar un negoci, triomfar i guanyar diners de del primer dia. No saben res. L'emprendurisme és un camí ple d'obstacles i molts abandonen en el primer entrebanc que es troben. La qüestió no és tindre problemes, la qüestió és l'espirit amb el que s'afronten.

Bill Gates va quebrar tres empreses abans de crear Microsoft. Eixe és el camí. El camí del sacrifici i de la reinvenció constant. Difícil de trobar en una societat on el90% de la gent titulada vol ser funcionaria.