L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:1.990
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:36.904

dimarts, 17 de setembre del 2024

El nostre Llibre de Festes 2024 (Pàgina 6). Els Basset, dolçainers i tabaleters de la Valldigna

 

 

Els Basset  de Benifairó,  una família de dolçainers i tabaleters a la Valldigna

 En homenatge a Alfons Basset

 

 Venies d'una llarga família de forners
i a tu t'agradaria ser forner, com els teus,
i entrar feixos de llenya, de pinassa, en el forn...

V. Andrés Estellés

 

 

A Alfons Basset Alberola se li pot aplicar ben bé els versos d'Estellés, però amb un canvi d'ofici: Venies d'una família de dolçainers i a tu t'agradava endolcir i alegrar les festes dels pobles, omplir de joia els cors de tants i tants valencians i valencianes amb les teus cançons...

 

El cognom  Basset  du  als valldignencs,  i  especialment a Benifairó,  reminiscències dels  sons tradicionals del  tabalet i  la dolçaina.  ¿Qui,  en  parlar de  festes i tradicions,   no  li ha vingut a la memòria algun membre d'aquesta família?

 

El cognom Basset, a la nostra comarca, s’uneix al bo  i   millor de  la música tradicional. I potser siga fruit d'una  casualitat,  com sol  succeir al naixement de  moltes sagues familiars:  Principis  del  segle  XIX.  Al port de València arriba un  vaixell  de  Marsella i  desembarca un  xiquet: Joan Basset. Hem de  suposar que  viatjaria soles  i,  fins i tot,  que  hauria  pujat de  polissó en  el port francés i  que el capità del  vaixell el lliuraria  a les  autoritats valencianes.

 

 

Alfons de menut amb son pare
 

I comença la saga familiar quan una família de  Benifairó  es va  oferir per fer-se'n  càrrec de  l'alimentació  i educació.  Arribat a la nostra localitat,  va  ser considerat sempre com  un  fill més  i   ací  va créixer,   es va  casar i va  tindre un  fill,  Batiste Basset,  creador de  la saga familiar i primer dolçainer. De fet, Batiste va prendre com  a renom el de l'instrument que  tant estimava.  Era conegut pels  veïns i veïnes de la seua localitat com  "El Dolcainer",  sobrenom que ha  heretat tota la seua  nissaga.

 

Batiste "El  Dolcainer"  es va  casar i  va tindre set fills,  dos  xiques i  cinc xics,  quatre dels  quals mantingueren una estreta  relació amb al món  del  tabalet i  la dolçaina,  El major,  també de  nom  Batiste com  son  pare,  va ser dolçainer,  mentre Josep  i Alfons, el segon i tercer respectivament,  foren tabaleters.  Víctor,  el menut,  va dependre i  interpretava  els   dos   instruments:   el tabalet i la  dolçaina.

 

 La tradició familiar va continuar amb Alfons i Josep,  dos   dels cinc fills  que  va tindre Víctor. La tasca dels Basset de Benifairó (Alfons i Josep) ha aconseguit salvar i recuperar  moltes tocates tradicionals valencianes a més de, amb el seu exemple, impulsar la coneixença i estudi de la dolçaina, i propiciant que  molts músics li hagen prestat atenció, amb la qual cosa s'ha aconseguit el reviscolament de l'instrument després d'uns anys que semblaven de desaparició de la vida festiva dels valencians.

 

 

 Alfons es va interessar molt prompte, de molt petit, pels nostres instruments tradicionals, i quan tenia 7 anys,  amb ocasió de  la festa de  la  Puríssima  de  Benifairó, va començar la seua vida musical al costat de  son  pare. Era un  8 de  desembre de l'any 1948. A partir d'aleshores,  s’inicia un  recorregut per totes les  comarques del  sud de València on   participa  en   multitud d'actes festius i religiosos, en  especial a  les  comarques de  la  Ribera, de  la Safor i de la Valldigna.  El  seu  germà Josep,  també  seguirà  la tradició  familiar com   a  tabaleter i formarà part del  grup de  Dolcainers i Tabaleters  de  la  Safor.

 

Mals moments i reviscolament dels nostres instruments

 

A partir  de   la  dècada   dels anys 50,  la  dolçaina i el  tabalet comencen a viure mals moments i,  fins i tot, semblaven condemnats   a    desaparéixer.    Potser també  fos  una   conseqüència del  costum que  ser dolçainer i tabaleter era un fet unit als membres d’una mateixa família, i  si aquests s'ho deixaven... malament!

 

 

 

Així arribem  als  anys 60  i  a les nostres comarques, els dolçainers i   tabaleters i  de  rebot, una part de  la  nostra musica tradicional, havia desaparegut. Els  Basset continuen fent front a les circumstàncies,  en una situació dolenta, sense intèrprets dels nostres instruments nacionals. Per fer-nos una idea:  participaven en la processó de la Mare de Déu de  la Salut, a Algemesí, i  durant alguns anys hagueren de fer una interpretació doble: acompanyar la Muixeranga i, tot seguit,  acudir a tocar el Ball dels  Bastonets, perquè  no hi havia més músics que  ho feren.

 

L'època de la transició democràtica va  suposar una embranzida del  moviment de recuperació de la nostra música tradicional. Joan Blasco va fundar a València una escola i va rnantindre la flama de la dolçaina als pobles de l'Horta,  mentre que  Xavier Richart, els pares del qual  són de Benifairó, va fundar l'escola d'Algemesí.  El nét de Batiste,  Alfons Basset  la va fundar a la Valldigna,  per tal  de mantindre la tradició i continuar la tasca familiar a la nostra comarca.

 

 

                                         

A l'any  2002,  I'escola  fundada per Basset serà el nucli formador de l'Associació Cultural de Dolcainers  i  Tabaleters de  la Valldigna,  amb l’objectiu de defensar i difondre la música i els instruments tradicionals valencians. D'aleshores ençà,  Alfons Basset i els músics de l'associació  han participat a Tavernes i la Valldigna acompanyant amb  la seua música processons,   entrades de moros i cristians, falles,  nits d'albaes i cant d'estil o amenitzant les vesprades dels porrats com al Clot de la Font el Dia de la Sang" o "Sant Llorenc",  sense  oblidar una participació representant la Valldigna en el festivaI  "Sete Sóis, Sete Luas ".


 

Una nit d'albaes: Estefano Chaveli i Alfons Basset a la dolçaina i Javier Escrihuela al tabalet per acompanyar les veus de Marian Salido i Christian Penalba, que cantaren els versos de Carlos Bahilo (2n per la dreta)

El  treball en eixos anys van permetre a Alfons Basset recuperar bona part del repertori musical que interpretava la família ja des del iaio:  Dianes i tocates  de processons,  una “Dansà” titulada “Dansa de la Valldigna”, una “Contradansa”  i diverses tocates de bous i passacarrer.

 

 

 

 

Fa unes setmanes el poble de Benifairó li va oferir un homenatge pòstum, molt emotiu, en forma de concert, cançons tradicionals valencianes majorment per fer un reconeixement a la tasca d'Alfonso Basset en tants anys, amb una total dedicació i passió a la dolçaina i el tabal, com es va recordar en els parlaments. La tasca en pro  de la cultura popular valencià de la família Basset és impagable i ara la pregunta ¿per a  quan una escola pública de la Valldigna de dolçaina i tabalet, que segur que a tots ens agradarà que duga el nom  de la família?