L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:1.717
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 33.776

dimecres, 21 de juny del 2023

Aquesta és, explicada, l'alternativa del Ministeri per a les platges del Brosquil i la Goleta




El projecte de "Regeneració de la platja del Brosquil sud i La Goleta, en els termes  de Cullera i Tavernes, donat a conéixer per la "Direcció General de la Costa i la Mar" del Ministeri de Transició Ecològica presenta l'estudi de diverses alternatives, entre elles la seleccionada.

L'alternativa seleccionada, en opinió de “Arcadar, Ingeniería y Consultoría” en la solució òptima per a reduir la inestabilitat del tram litoral de les platges esmentades, amb un impacte  ambiental admissible des del punt de vista mediambiental.


Les actuacions projectades consisteixen en: 


1: Construcció d'un espigó de baixa coronació en el límit entre la platja del Brosquil nord i el Brosquil sud (terme de Cullera). L'espigó tindrà dues capes d'escullera, un filtre d'una capa  de protecció del nucli de pedrera i un morro d'espigó format amb peces d'escullera de 5-6 tones. L'espigó serà perpendicular a la costa, amb una longitud de 60 metres en dos trams, un primer coronat a la cota +2,00 m sobre el NMMA (Nivell Mitjà de la Mar a Alacant fins a la línia de costa regenerada, i un segon tram coronat a la cota 0 sobre el NMMA.

 



2: Prolongació de l'espigó al sud de la platja de La Goleta, que actuarà com a suport de la nova extensió de platja seca. L'espigó, com l'anterior, estarà format per un mantell de dues capes d'escullera, un filtre d'una capa per protegir el nucli de pedrera i un morro de l'espigó de peces d'escullera de 5-6 tones. L'espigó perpendicular a la costa serà de 35 metres des de l'existent, i s'estén entre la cota -2 m i corona a la cota +2,50 m.

 

 


3: El projecte estima un volum d'arena necessària de 823.226,61 m³ per a la regeneració que procediria del jaciment marí Zona 15, situat en aigües profundes del golf de València. L'ample mínim de disseny establit en tota la costa a regenerar correspon amb 50 m, superant aquest valor en alguns trams de platja.

4: El projecte contempla la regeneració dunar mitjançant la col·locació de captadors en aquelles zones on el cordó dunar es troba degradat i la creació de nous espais dunars. Com a actuacions complementàries es considera la neteja de la zona  abans de l'inici de les obres i el condicionament ambiental del sistema dunar existent mitjançant l'eliminació de les espècies exòtiques o al·lòctones, la plantació d'espècies vegetals autòctones pròpies i la reposició, substitució i nova col·locació d'empallissades. 

5: Construcció de nous accessos a la platja i reposició altres existents. 

 

 

 

Una barrera que redueix el transport de sediments

El projecte reconeix que construir una estructura perpendicular a la línia de costa suposa una barrera al transport de sediments però, l'alternativa seleccionada seria una barrera parcial que no frena el transport, sinó que el redueix. 

La possible afecció a les platges situades al sud per retenció d'arena es pot solucionar amb un bypass d'arena des del tram d'acumulació a les possibles zones afectades. La dinàmica litoral tendeix a erosionar el tram nord de la platja del Brosquil Sud i acumular sediment al sud de la Goleta, i es planteja la recirculació d'arena entre totes dues zones.

 

 



El projecte indica que “aquestes actuacions permeten una recuperació efectiva de la platja i protecció de les zones que més pateixen i, a més, també dona resposta a l'efecte del canvi climàtic ja que evita part de la reculada que es produeix en la línia de costa a causa dels temporals”.

Des del punt de vista ambiental, es remarca que la principal afecció del projecte és paisatgística per la implantació d'estructures rígides costaneres, però cal assenyalar que es tracta d'espigons curts, que no sobreïxen en gran manera de la costa i que, a més, se situen en llocs on ja existeixen estructures d'esculleres.