L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:1.553
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 35.258

dilluns, 3 de gener del 2022

Balanç del Centre Internacional de Música Medieval de la Valldigna (CIMM) en complir dos anys d'activitat musical i acadèmica

 

El Centre Internacional de Música Medieval de la Valldigna (CIMM) complirà dos anys al gener i, malgrat el difícil any de la pandèmia, ha aconseguit consolidar-se com a un dels centres d'interpretació de la música medieval de referència a Europa.

L'activitat del centre constitueix una immersió completa en la música medieval, per la seua aproximació des de diferents perspectives -la interpretació, la formació i la reflexió acadèmica-, i d'una orientació diversa -del debat erudit a la divulgació-, dirigida a tota mena de públics, des del més expert a les famílies.

Curs de viola de roda, simfonia i organistrum amb Jota Martínez


Els recitals en viu del CIMM han acollit enguany una programació d'artistes i grups de renom internacional en la interpretació de música medieval. Ariana Savall i Petter Udland Johansen van oferir el programa "Cantos del sud i del nord", seguit de les actuacions de Eloqvuentia, Els músics de Urueña, Egeria, Menestrils, Samira Kadiri, Aquitània, Demusica Ensemble, Ensemble Alfonsí i, finalment, la del contratenor José Hernández Pastor, qui va portar al desembre al monestir de Valldigna una experiència única: "En ales de l'esperit".

El CIMM va celebrar al setembre l'edició 2021 del "Festival Internacional de Música Medieval per a públic Infantil i Familiar" (FIMIF), i es van desbordar les previsions en comptar amb més de 400 menors que obligaren a deixar 70 famílies pendents per a la següent edició en haver-se superat amb escreix les places disponibles.

Un dels concerts duts a cap en aquests dos anys

 

La formació musical en el CIMM

La formació, tant presencial com en línia, és un altre dels pilars de l'activitat del centre. Enguany s'han celebrat cursos i tallers de contingut molt variat, entre els quals destaquen, el d'arpa medieval de Manuel Vilas, el dedicat a les arts plàstiques i la música medieval de Jorge Ariza, un altre sobre la teoria de les maneres medievals de Pablo Massa, zanfona, simfonia i organistrum ofert per Jota Martínez, vents de llengüeta doble i flautes amb Silke Schulze, o lectura i llenguatge musical de Lucía Martín-Maestro.

En el pla acadèmic, el CIMM va presentar al novembre les jornades "Alfons X el Savi, músic" amb motivi del VIII centenari del seu naixement, una iniciativa en col·laboració amb el Grup Harca, un col·lectiu d'investigadors pertanyents a diferents universitats dedicat a la recerca i divulgació de la història medieval valenciana. 

També en aquest esdeveniment el músic Jota Martínez va presentar el projecte “Instrumentarium musical alfonsí”, per mitjà del qual s'ha dut a terme la construcció de tots els instruments musicals que apareixen retratats en les imatges que acompanyen les Cantigues d'Alfons X el Savi. El grup Ensemble Alfonsí va interpretar cantigues que narren miracles i successos del segle XIII esdevinguts en les terres valencianes, amb instruments originals de l'època.


Els cursosdel CIMM el passat setembre

El CIMM, complement per a la formació musical

El CIMM es va inaugurar en el 2020 sota els auspicis de la Mancomunitat de la Valldigna i la Conselleria de Cultura valenciana. Neix com complement a la formació acadèmica i oportunitat per a la formació musical des de la base, treballant amb còdex manuscrits, primitives notacions, el so particular dels instruments musicals i afinacions, la teoria sobre les tècniques de composició i interpretació, la pràctica del cant individual i coral i la construcció d'instruments de la mà de lutiers especialitzats.

El CIMM compta amb els exponents internacionals més reconeguts en l'àmbit de les  músiques des del segle V al XV, base i fonaments de totes les músiques posteriors i fins a l'actualitat.