Els treballs de retirada de les pedres de la platja de la Goleta que du a cap la Demarcació de Costes des del passat dia 1, ja s'aprecia a simple vista i els grans blocs que hi havia han desapareguts i només queda sobre l'arena cudols i pedres més menudes que, cal pensar, es retiraran també amb altres mitjans.
Entre el dijous i ahir divendres el tram de platja que queda al nord del denominat "avió", el desaigüe del llac, ha quedat lliure de les grans pedres les quals foren retirades de la platja després de ser amuntegades per la màquina pesant.
Tram nord de la zona de l'avió. Encara hi ha pedres menudes en l'arena |
El braç articulat de la màquina disposa al final d'un sistema a manera d'una gran cullera-sedàs que li servia per agafar les grans pedres, extraient inclús les situades dins de la mar, i les amuntegava mentre l'arena arreplegada s'escolava pels forats de la cullera i queia al terra. Ahir foren retirades les pedres ja amuntegades i eixa part de la platja presentava l'aspecte que podeu vore a les fotografies preses fa unes hores avui mateix.
Com ja hem dit queden encara algunes pedres més menudes escampades al llarg del tram de platja, que suposem, seran també retirades amb uns altres mitjans més senzills, mentre també queden per retirar grans pedres i restes d'altres materials que estan situats en el tram sud de l'avió, on es veuen preparades unes tanques cosa que fa suposar la continuació del treball en aquesta zona.
Tram sud de la zona de l'avió. Encara hi ha grans pedres. |
Tal com ja hem informat, va ser el passat dijous, dia 1 de juliol amb la temporada estival ja començada, quan Demarcació de Costes va començar la retirada de les pedres. Ens vam arriscar a dir que, probablement, Costes no havia pogut efectuar el treball abans perquè la Goleta està inclosa en la zona LIC (Lloc d’Importància Comunitària Europea) de la Safor per ser zona de nidificació del corriol camanegre, especie protegida, i només pot entrar maquinària a partir de l'1 de juliol, quan acaba la nidificació d'aqueixa au protegida.
Avui podem confirmar, després de consultes efectuades al respecte, que eixa ha estat la causa de l'endarreriment: el compliment de la vigent llei en zones de platja protegides.
La maquina executant la retirada i fent muntons amb les pedres |
Per les mateixes circumstàncies, tampoc es podia extraure l'arena del punt on s'ha previst obtindre per reposar els 1.300 metres cúbics anunciats, i que no es altre que el petit arenal de la zona sud de la costa del terme valler, ja en el limit amb Xeraco. Aquesta zona també és LIC per protecció del corriol, i a més, té la qualificació de "platja natural", amb la qual cosa el grau de protecció encara és major.
Els treballs que s'estan efectuant no cal ni dir que no satisfan els desitjos ni el que esperava l'Ajuntament de Tavernes, que veu una vegada més com es va una actuació, que a la llarga només servirà per oferir aquest estiu un mínim servei als estiuejants, mentre ningú no sap quines són les mesures finals que minven els efectes de la transgressió marina a que es veu sotmesa La Goleta des de fa més d'una dècada i que també comença a ser visible en alguns trams de la Platja de Tavernes.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada