L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:1.717
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 33.776

dissabte, 24 d’abril del 2021

Una mar de malla geotextil cobreix els marges del Vaca per eliminar les canyes i substituir-la per flora autòctona

 
"L'actuació en el riu Vaca per eliminar les canyes, una espècie invasora, està en una primera fase. Després, en una fase següent es reforestarà el llit amb espècies vegetals autòctones per tal que es mantinga millor i l'aigua circule fluidament sense provocar els embussos de canyes i brutícia habituals que patim en el terme valler" ha indicat l'alcalde Sergi González, en parlar de l'actuació que la Confederació del Xúquer du a cap en el terme valler. Les fotografies que publiquem són l'estat de l'actuació enfront mateix del Moli del Pla, en terme de Tavernes.
 
L'actuació de la Confederació arriba després de les gestions que el govern de Compromís va iniciar la passada legislatura, on es va demanar aquest projecte, totalment novedós en el tram del riu Vaca del nostre terme, i que seria com una continuació del treball efectuat en els termes de Simat i Benifairó. Aquestes gestions s'han plasmat en l'actual legislatura amb l'aplicació del sistema "solarització", que actualment és el millor mètode i qui millor resultat dóna per poder eliminar les arrels i rizomes en els rius valencians.
 
 

 El sistema, com es pot observar en les fotografies, consisteix a entapissar els marges amb teles gruixudes - 6 mm d'espessor-  de polietilè negre que es fixen al terra, amb la qual cosa es forma com una gegantina catifa de material sintètic que fa la impressió que el riu s'ha plastificat. 
 
Aquesta malla, a més d'impedir el pas de la llum,  quan rep directament els raigs del sol, fa que al seu davall augmente molt la temperatura, amb la qual cosa els dies de molta insolació,  i en especial a l'estiu, s'arriben a aconseguir temperatures de 70º centígrads i tant les arrels com els rizomes queden abrasits i aniquilats per la calor i no poden rebrotar noves canyes. Una vegada col·locada tota la malla, romandrà sobre el marge sobre un any i mig per tal d'assegurar el bon treball de la i cal esperar que tinga continuïtat els pròxims anys en altres trams del riu.
 

En una altra fase l'objectiu serà restaurar i recuperar la ribera amb espècies autòctones valencianes. Per aconseguir-ho,  es plantaran en els marges arbres com els albers, oms, lledoners o salzes, junt a altres espècies com el llentiscle, les salicàries (sarga), l'aladern o l'arç blanc, entre altres, i fins i tot amb la introducció d'algunes especies aquàtiques que si veiem té en el riu en la part final de recorregut, cas del joc, boga o  lliri groc.

Una vegada efectuat tot aquest treball correspondrà a l'Ajuntament de Tavernes efectuar les tasques de manteniment, és a dir, eliminar els possibles rebrots de canyes i mantindre i cuidar les espècies plantades per formar eixe corredor de ribera en el riu amb espècies pròpies del nostre territori.