Era un dimarts, 14 de abril, però de l’any 1931 quan el rei Alfonso XIII, besavi de Felipe VI, abandonava Espanya i es proclamava la II República. Sense aldarulls, ni alçaments militars, sense disparar cap tret, sense vessar cap gota de sang es produïa un canvi de sistema política i de regne, Espanya es convertia en una república.
El dia 14 d’abril, a les 3 del matí, a les portes del diari El Pueblo (Joan d’Àustria, 10), s’hi concentraven milers de persones. A dins hi havia reunits els regidors electes i els principals dirigents dels partits i els caps republicans prenien la decisió: Sigfrido Blasco-Ibáñez, director del diari, regidor i cap de la Unió Republicana Autonomista, anunciava la proclamació de la República a València.
Una gran manifestació, encapçalada pels càrrecs republicans, que havien de prendre possessió de la ciutat es dirigien a l'Ajuntament i sense oposició, s’hissava la bandera valenciana i la tricolor als dos pals de la façana del palau municipal. Homes i dones ploraven d’emoció. Sigfrido Blasco-Ibáñez, com a dirigent del partit principal, era l’encarregat de proclamar la República davant la multitud que es congregava a l'aleshores plaça de Castelar.
A València s’havia assolit la victòria republicana i s’havia estès a tot els País Valencià: Alacant, Castelló, Sagunt, Xàtiva, Borriana, Alcoi, Elx… A més, el valencianisme entrava per primera volta al consistori: dos regidors de l’Agrupació Valencianista Republicana i un de la Unió Valencianista, que, malgrat presentar-se en candidatures diferents, acabaren formant un grup municipal valencianista.
La República s’havia proclamat tres hores abans que a Madrid i calia assumir el control, cosa que es fa amb la creació de la Junta Provisional Republicana, que prendre les decisions: controlar l’ordre públic i prendre mesures urgents mentre no hi hagués autoritats. Tot seguit, la Junta Provisional Republicana es va adreçar al govern civil i a la capitania general perquè hi fos hissada la bandera republicana, però les autoritats s’hi van oposar, perquè no havien rebut ordres de Madrid.
Finalment, a les 21.00, els dirigents republicans i els regidors electes es reunien a l’ajuntament, amb la multitud aplegada a la plaça i a l’interior de l’edifici, escales, vestíbuls i salons. Vicent Marco fou elegit batlle provisional i hom va redactar un ban dirigit ‘al poble valencià’, amb dues versions: valencià i castellà. S’hi demanava ordre i s’hi indicava que la junta impediria qualsevol excés i atac contra la propietat, establiments bancaris i llocs consagrats al culte de la religió.
L’endemà de la proclamació va ser declarat festiu i es va organitzar una festa totalment cívica i es constituí la junta de govern de la diputació provincial i al vespre va haver-hi una desfilada militar, encapçalada pel capità general, que davant l’ajuntament va retre homenatge a la nova bandera, juntament amb una manifestació civil. El 16 el comitè va dissoldre els òrgans provisionals i l’endemà el doctor Agustín Trigo (el creador del Trinaranjus) fou elegit nou batlle de València. La república era un fet.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada