L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:1.717
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 33.776

dilluns, 12 d’abril del 2021

"Dones i República. La dona republicana de l'esperança a la repressió" el dimecres dia 14 d'abril a les 19 hores a la Casa de la Cultura


La regidoria d'Igualtat i Memòria històrica que presideix la regidora Noe Alberola, de Compromís, ha organitzat per al pròxim dia 14 una xerrada a càrrec de Carme Antoni Balanzà, arqueòloga, amb el títol de "Dones i República: Dona republicana, de l'esperança a la repressió". L'acte tindrà lloc a la Casa de la Cultura a les 19 hores.
 
El títol de la xerrada ens fa pensar en un recorregut per un conjunt de fets que s'iniciaren precisament un  dia 14 d'abril del 1931, amb la proclamació de la Segona República espanyola, i que detallarà totes les conseqüències que va dur quan a la transformació de la societat. Referent a la dona, va suposar canvia substancials que habitualment han estat amagats, quan no distorsionats o mal interpretats pel franquisme i fins i tot per la democràcia actual, poc atenta a l'explicació en les aules d'aquell període de la història.
 
La dona espanyola, que sempre estava lligada a les tasques pròpies de la llar, a l'atenció dels fills i del mateix marit, veu reconeguda en la Constitució republicana del 1931 un conjunt de drets, com la igualtat de sexe, la prohibició de la discriminació laboral, protecció del treball de les dones, reconeixement del matrimoni civil i el divorci. En la segona República la dona espanyola accedí per primera vegada  al dret universal de votar i la Constitució del 1931, en aquest en potser la més avançada d'Europa.

Malgrat això, alguns governs de la mateixa república no tingueren massa en compte aquests preceptes, com va ocòrrer en el denominat Bienni Conservador (1933-1936), el govern espanyol de la CEDA i del partit de la dreta radical Lerrouxista, quan van haver molts intents de frenar l’ascens de la dona en la societat.

L’any 1936 esclata la Guerra Civil Espanyola i a les zones del bàndol nacional, tot el que s'havia avançat es va perdre i la dona va tornar al seu paper tradicional, cuidar la llar, els fills i el seu marit. En canvi, a les zones de la República es va viure una situació  diferent i els homes i les dones eren igual, trencaren moltes de les barreres que les separaven de la vida política i social, un fet que moltes vegades podem vore plasmats en molts dels cartells propagandístics republicans, amb una dona lluitadora, jove, valenta i en lluita contra la insurrecció militar.

Serà sense dubte una xerrada molt interessant i alliçonadora sobre el paper de la dona i de conéixer com ha estat silenciat durant segles, esborrats massa vegades de les pàgines de la història, tot i que la lluita de les dones per la igualtat continua.