L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:1.152
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 39.576

dimecres, 9 de setembre del 2020

La "Baixà" i la "Pujà" no se celebraran, però el Crist presidirà com sempre les Festes Majors en Sant Pere

 

Les tradicionals processons de la “Baixà” i la “Puja” enguany no se celebraran a Tavernes, tot i que si que hi haurà actes religiosos dedicats al Santíssim Crist de la Sang, patró de la ciutat,  i també a la patrona, la Divina Aurora, encara que condicionats per la pandèmia i per la prohibició de celebrar actes multitudinaris.

L’Ajuntament de Tavernes i el mossèn de la parròquia de Sant Pere Apòstol, que tradicionalment acull la imatge en temps de Festes Majors, han establert un con junt d’actes perquè Tavernes demostre la seua devoció als sants patrons.

El model establert és semblant al que vam vore el passat dia 10 d’agost en commemoració de la festivitat de Sant Llorenç:

-    -      El dissabte dia 12, quan Tavernes havia de celebrar la processó de “Baixà” de la imatge des del Calvari a la parroquial de Sant Pere, el Crist ja haurà estat traslladat anteriorment a l’església i a les 21 hores, es farà un petit recorregut per dins del temps, fins dur-la a l’entrada  i s’ubicarà a la porta, es cantaran els gojos al Crist i podrà rebre l’homenatge devocional dels fidels.

-   -       L’endemà diumenge, dia 13, a les 7’30 del matí i com es tradicional en fer-se de dia, se celebrarà dins del temple parroquial el rosari de l'Aurora, celebració que continuarà dilluns, dia 14, a les 19:30 amb la missa de la Divina Aurora i quan acabe es traurà la imatge a la porta.

-   -       El diumenge següent, dia 20, se seguirà el mateix ritus: a les 19:30 hores la missa dedicada al Santíssim Crist i que servia d’acomiadament de la ciutat abans de la “Pujà” al Calvari, només que en aquesta ocasió la imatge, com el dia de la Baixà, serà exposada a la porta del temple.

Tavernes complirà la tradició de tindre el seu patró durant  la setmana de Festes Majors en el temple parroquial de Sant Pere, només que enguany les dues processons que reuneixen milers de vallers i valleres, moltes vegades arribats de fora de la ciutat per participar en la “Baixà” i “Pujà” enguany no se celebraran.


 

UN POC D'HISTÒRIA: 135 anys de Festes del Poble

Era l’any 1885. Tavernes, com tantes localitats del País Valencià, estava assotat pel còlera morbo, una epidèmia que va deixar sobre els 70.000 morts al territori espanyol.

Davant la falta de mitjans mèdics i de vacuna en aquells temps per eradicar les plagues, Tavernes es va acollir a l’ajuda del seu patró, al qual li va demanar la intervenció divina per eradicar la epidèmia.

El Santíssim Crist de la Sang  va ser baixat en processó enmig de les pregàries dels vallers des del Calvari fins a la parroquial de Sant Pere, únic temple que hi havia a la ciutat, de manera que els vallers i valleres podien anar a pregar i demanar la curació. Es diu que després de la “Baixà” del Crist l’epidèmia va remetre molt prompte, cosa que la ciutat va atribuir a la intervenció miraculosa del patró.  

Acabada la pesta, la pujada del Crist a l’ermita del Calvari es va fer de manera solemne, amb una gran gentada de veïns i veïnes acompanyant la imatge, presidida per les autoritats civils i religioses, i amb acompanyament d’una banda música. 

Com agraïment, el veïnat valler d'aquells temps va demanar a la Corporació Municipal  la celebració d'unes festes dedicades al Crist. Les festes a celebrar foren aprovades en ple per l'Ajuntament un 26 de juliol de 1985, i la repetició en anys següents determinaren l'origen de les actuals Festes Majors.