L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:1.717
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 33.776

dimecres, 30 de setembre del 2020

L'ORATGE QUE VE: Vent i temperatures en ascens al nostre territori el cap de setmana, sense pluges

 

Demà dijous serà probablement el dia més càlid de la setmana, amb vents de ponent d'una certa intensitat i que faran que el termòmetre es dispare fins als 35 °C en zones del País Valencià. En general, pujades entre 5 i 10 graus més de les habituals per al primer dia del mes d'octubre.

Totes les previsions indiquen que la situació canviarà el cap de setmana davant un possible procés de ciclogènesis explosiva al Cantàbric, sense saber si tornarà a baixar el termòmetre de forma acusada en el nostre territori valencià. Assegurat si que tenim el vent.

 

Estem gaudint d'un període breu de bona temperatura, segons el refranyer popular, l'estiuet de Sant Miquel (ahir 29 de setembre) que abasta els últims dies de setembre i els primers d'octubre, caracteritzat per bones temperatures i l'absència de pluja. 


A la fi de setmana s'anuncia aquest canvi brusc del temps, a partir de demà dijous amb l'arribada del “cordonazo de San Francisco” un fenomen atmosfèric que consisteix en fortes pluges amb activitat tempestuosa (trons i llamps) i intensos vents. La llegenda popular explica el fenòmen com  a l'efecte de sacsejar  el sant la seua túnica i és el cordó que usa per a cenyir-se-la qui agita el cel amb pluges i aparell elèctric. L'explicació científica ens diu que hi ha major incidència de raigs solars sobre la superfície terrestre i s'originen núvols de desenvolupament vertical que afavoreixen les tempestes. 

 

Per tant: a partir de demà dijous baixada notable de les temperatures en la meitat nord peninsular, amb pluges a Galícia, Cantàbria, nord de Castella i Lleó, en els entorns del Sistema Central, Ibèric i Pirineus. Al Mediterrani i sud d'Andalusia les màximes pujaran, superant els 32 graus en punts de l'interior de Múrcia i Alacant, això sí, sense esperar pluges.

S'esperen fortes ratxes de vent en àmplies zones de la Península i de Balears, especialment el litoral i muntanya, amb neu en la Serralada Cantàbrica, Pirineus i el nord del Sistema Ibèric.