L'alcalde Jordi Joan, segons hem conegut avui arran dels fets que contem, després del temporal del passat diumenge havia demanat una reunió d'urgència amb la Delegació de Govern i amb el Ministeri de Transició Ecològica per exigir una solució definitiva a la Goleta.
Tavernes vol una solució definitiva que deixe de banda el parxe que representa la reposició d'arena. Tavernes, i en nom de la ciutat el govern municipal, ho porta 8 anys exigint. Els vallers i valleres volem una solució definitiva i li l'hem demanada primer a l'anterior govern del PP de Rajoy i ara al govern del PSOE de Sánchez.
I en aquests anys, l'alcalde Jordi Joan ha mantingut múltiples reunions amb els responsables de Costes a València i amb el Ministeri a Madrid, i totes sense resultat definitiu.
I mentrestant, l'estat porta gastats només a
Tavernes més de 2 milions des del 2013, sense que això siga cap solució
per al problema que pateix la Goleta.
El passat temporal es va engolir la platja de la Goleta i de nou, una vegada més, posava en evidència que les mesures de reposar arena no aprofiten per a res. En aquesta ocasió amb un perill afegit: no poder començar amb normalitat la temporada d'estiu.
Tots aquests arguments pensava exposar l'alcalde en nom de Tavernes, però.... Avui a l'Ajuntament ha saltat la sorpresa: sense avís previ ni cap comunicació, s'ha sabut que a la meitat del matí havien arribat unes màquines per iniciar la reposició d'arena fins ara fet en un tram menut, prop del canal de defensa. Sembla ser que la proximitat d'eleccions fa moure voluntats, encara que siga el darrer dia de campanya, per acallar veus dels electors.
La solució CEDEX
Ho hem dit moltes vegades: de fa anys que el ara dit Ministeri de Transició Ecològica té en els calaixos un estudi realitzat per un organisme ministerial, el CEDEX (Centro de Estudios y Experimentación de Obras Públicas) on es donen les solucions definitives, però fins ara el govern de torn de Madrid s'ha negat a executar res.
Ho hem dit moltes vegades: de fa anys que el ara dit Ministeri de Transició Ecològica té en els calaixos un estudi realitzat per un organisme ministerial, el CEDEX (Centro de Estudios y Experimentación de Obras Públicas) on es donen les solucions definitives, però fins ara el govern de torn de Madrid s'ha negat a executar res.
El CEDEX en un informe detalla el nivell de regressió de les platges de la Safor, les causes i les conseqüències i proposa actuacions per frenar la perduda d'arena. L'informe proposa al nord de la zona i en el terme de Cullera una prolongació en forma de L de 80 x 60 metres de l'espigó de la Gola de l'Estany, complementada amb l'aportació de més de dos milions de metres cúbics d'arena entre El Marenyet i el Estany de Cullera i a la platja de Tavernes, en especial a la Goleta, que pateix una de les majors regressions.
La infraestructura actuaria de barrera, evitaria el trasllat de l'arena i ajudaria a acumular-ne en les platges del sud de Cullera (Brosquil) i la Goleta.
I unes dades preocupants de l'estudi: si no es donen solucions cap a l'any 2050, la costa saforenca retrocedirà 25 metres a Guardamar de la Safor; 20 metres a Bellreguard, 19 a Miramar, 15 a Piles, Oliva i Xeraco i fins a 14 a Tavernes i Gandia, amb un valor calculat de regressió per a l'any 2100 de 66 metres. I amb l'amenaça sumada del canvi climàtic!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada