L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:1.717
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 33.776

dissabte, 29 d’abril del 2017

Una xerrada d'Enric Marco sobre "El cel nocturn a la Valldigna" tanca la Setmana Cultural de la Gent Gran




Enric Marco, astrònom de la Universitat de València i veí de Tavernes, ha tancat el cicle d'activitats de la Setmana Cultural de la Gent Gran amb una xarrada sobre “El cel nocturn de la Valldigna”.

Marco començava recordant que observar el cel per la nit ple d'estrelles era un fet habitual en el passat quan Tavernes era un poble eminentment agrícola. En els anys quaranta i cinquanta els carrers de tots els pobles estaven molt pocs il·luminats i l'efecte sobre el medi ambient era poc important. Ara, però, el cel nocturn està ocult per culpa de la contaminació lumínica.


És que, com Marco comentà, a partir dels seixanta i setanta es canvià la llum dels carrers, s'augmentaren els punts de llum i la potència. Aquest procés normal que va passar a tots els pobles de l'estat, es va desbocar al llarg dels anys amb la instal·lació de més i més llum.

El professor ha estat crític amb la situació actual, i comparava amb la resta de l'Europa, on s'ha mantingut un nivell raonable d'enllumenat, mentre a totes les poblacions valencianes es viu la "cultura de la llum", quan més llum hi haja sembla que és millor quan seria el contrari. La incidència sobre l'entorn natural és, per tant, important, sobretot a les grans ciutats com València.


L’actual “moda” de les llums leds ha estat també citada per Marco, assenyalant que la substitució de les llums actuals grogues de sodi d'alta pressió per leds blancs no és la solució. Amb aquests Leds potser s'estalvia però cal saber que aquests Leds tenen una important contribució de llum blava amb un efecte molt negatiu sobre el medi ambient i sobre la salut humana, com demostren les més recents investigacions científiques.

Alguns pobles valencians, com Ontinyent o Aras de los Olmos, han optat per usar un tipus de leds més sostenibles, sense blau en els seu espectre, els anomenats leds ambre. Per cert, com va recordar Aras és un municipi dels Serrans que pertany a la Reserva de Cel Fosc Gudar-Javalambre, avalada per la Fundació StarLight de la Unesco.


Marco ha acabat recordant el cel fosc com un patrimoni cultural perdut en gran part del món, un patrimoni que ha estat present durant tota la història de la humanitat. Amb les estrelles s'han format constel·lacions, s'han recreat mites i, amb l'observació i la meditació sobre elles, científics com ara Ptolomeu, Copèrnic, Galileu, Newton o Hubble van poder explicar com és l'univers.