El Consell va aprovar el passat divendres la baixada progressiva de la ràtio (màxim nombre d'alumnes per aula) des d'Infantil fins a Batxillerat i Formació Professional, i ahir el DOGV publicava el decret on es fixa el nombre màxim d'alumnes i la jornada lectiva del personal docent en totes les etapes educatives no universitàries.
El decret contempla la tornada progressiva de les ràtios als nivells anteriors a 2012 en els primers cursos de cada etapa, 25 en Infantil i Primària, 30 en primer d'ESO i dels cicles de FP, i 35 en Batxillerat, excepte en el nocturn o semipresencial, on s'estableix en 45. La primera baixada de ràtio ja es contempla per al pròxim curs escolar.
La ràtio en Formació Professional Bàsica serà de 18 alumnes per unitat, i en els cicles formatius de Grau Mitjà i Grau Superior, el nombre màxim d'alumnes serà de 30 i 45 alumnes si es tracta de modalitats semipresencial o a distància.
Quan a l'ensenyament d'idiomes, el nombre màxim serà de 35 alumnes en el nivell bàsic, 30 en l'intermedi, 25 en l'avançat i 20 en els nivells C. En tots els nivells es podrà arribar fins als 50 alumnes si es tracta de les modalitats a distància.
En Educació de Persones Adultes, el cicle I de Formació Bàsica serà de 12 alumnes en el primer nivell i 20 en cadascun dels dos nivells següents. En el cicle II de Formació Bàsica el nombre màxim serà de 35 alumnes en cadascun dels dos nivells.
Aquesta baixada s'iniciarà el curs 2016-2017 i s'implantarà a poc a poc en uns pocs cursos.
Canvis molts grans respecte al que va aprovar el PP
Cal recordar que el PP en el 2012 va augmentar un 20 % el nombre d'alumnes per aula amb l'objectiu d'estalviar diners en la contractació de mestres. La Generalitat del PP va incrementar en el curs 2012-13 la ràtio de colp en tots els ensenyaments , que va passar d'un màxim de 25 a 30 xiquets en Infantil i Primària, de 30 a 36 en ESO i FP, i de 35 a 42 en Batxillerat.
El PP, després d'incrementar les ràtios, va tancar 612 aules en el 2012 i al llarg dels anys següents va reduir la plantilla de mestres i professores en l'ensenyament públic en 4.000 professors, un fet que es va produir en la privada-concertada.
La mesura del PP va generar múltiples protestes i mobilitzacions en la comunitat educativa (recordem, “Tots som Cremona” entre altres) contra les retallades i amb acusacions al PP d’estar desmantellant l'educació publica en favor de la privada-concertada. Les AMPS i els sindicats docents van vincular el fracàs escolar valencià (del més grans d’Espanya) al tancament d'aules en la pública pel transvasament d'alumnat a la concertada.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada