L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:1.717
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 33.776

dilluns, 30 de maig del 2016

ELEN abordarà en el Parlament Europeu la situació de les llengües minoritzades



La Xarxa Europea per la Igualtat Lingüística (ELEN), entitat constituïda l’any 2011, treballa en la protecció de les llengües en situació de minorització a tot Europa i serà rebuda en audiència al Parlament europeu el proper dimecres 1 de juny.

L’audiència abordarà els drets dels parlants de llengües minoritzades i en risc de desaparició, i com es pot fer front a la discriminació, en un context en què els estats de la UE han acceptat  formalment el principi de respecte de la diversitat lingüística, i han assumit que la discriminació per raons de llengua ha d'estar prohibida.

Al gener de l'any 2015, ELEN va presentar un informe a l'Examen Periòdic Universal (EPU) sobre la discriminació que les llengües cooficials (català, basc i gallec) tenen a l'Estat espanyol. L'estudi va revelar una llista impactant de maltractaments i humiliacions contra persones que senzillament s’havien intentat comunicar en el seu idioma (plenament oficial en les comunitats) amb diverses autoritats estatals.

 L'Informe ELEN constatava discriminacions freqüents i sistemàtiques per motius de llengua (tot i que estan expressament prohibides per la Carta dels Drets Fonamentals), que es produeixen pràcticament en totes les llengües minoritzades d’Europa, com ara, en les minories nacionals hongareses a Eslovàquia i Romania, o amb llengües plenament cooficials com el català i el basc, i fins i tot amb les llengües oficials, com és el cas del gaèlic a Irlanda.

En l'audiència del dia 1 es discutirà com han d’abordar aquesta problemàtica la UE i els estats membres. Un conjunt d’experts parlarà sobre el concepte de supremacisme lingüístic i farà recomanacions sobre la forma que la UE hauria de fer front a la situación amb inclusió de la recomanació de l’ECRI (Comissió Europea contra el Racisme i la Intolerància) del Consell d’Europa, que estableix que la discriminació per motius de llengua constitueix una forma de racisme.

Les recomanacions derivades d’aquesta audiència es presentaran als comitès de Cultura, LIBE (Llibertats Civils, Justícia i Afers Interns), al Consell d’Europa, a l’OSCE (Organització per a la Seguretat i Cooperació Europea),i a l’ONU.